OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vegánska polievka s cícerom a „slaninkou“ z tempehu

Vegánskych jedál u mňa nájdete minimum, ale páči sa mi tá ich sofistikovaná kuchyňa. Opísanú polievku som vymyslela s mojim vegánskym kamarátom Marsim, keď sme sa jedno dopoludnie rozhodli uvariť niečo dobré. Po tom, čo som sa mu zmienila, že by som rada pripravila niečo pre vegánov, vidíte, improvizovaná polievka je hotová. Chutí úžasne! Vďaka Marsimu som sa pred rokmi zoznámila aj s tempehom – pochúťkou, ktorej sa nič nevyrovná.

Tempeh chutí neuveriteľne a je bohatý na dôležité zložky, pretože je vyrobený z fermentovaných sójových bôbov. Odporúčam vám ale kupovať údený – mám pocit, že chutí lepšie. Určite mi prosím dajte vedieť, ako vám chutila, pretože my sme vôbec nechápali, že sme to neskúsili skôr.

Ingrediencie

  • 3 malé šalotky
  • 2 veľké mrkvy
  • 3 stonky zeleru
  • 1 plechovka cíceru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL oleja
  • 1 údený tempeh
  • 1 KL mletej kurkumy
  • 1 plechovku krajánkých paradajok (ja som dala paradajkovú šťavu od maminky)
  • ½ ČL sušeného tymiánu (alebo 2 stebielka čerstvého)
  • cca 600-700 ml vody
  • soľ, korenie (podľa chuti)
  • čili (podľa chuti)
  • ½ ČL cukru
  • petržlenová alebo zelerová vnať na ozdobenie

Marináda na tempeh

  • 1 ČL sójovej omáčky
  • 1 ČL javorového sirupu
  • ½ ČL jablčného octu
  • 1 PL oleja

Postup

  1. Na oleji krátko osmažte na kocky nakrájanú cibuľku so štipkou soli a kurkumou, kým nie je sklovitá. Zeler a mrkvu nakrájame rovnakým spôsobom a tiež krátko restujeme. Pridáme prelisovaný cesnak, cícer a ešte chvíľu necháme na panvici. Pridáme paradajky, vodu, tymián, soľ, korenie, čili a cukor. Za stále miešania varíme, kým nebude mrkva mäkká.
  2. Medzitým si pripravíme marinádu zmiešaním všetkých zložiek. Tempeh nakrájame na maximálne polcentimetrové plátky a z oboch strán ho poriadne ponamáčame v marináde. Na panvicu dáme asi 2 PL repkového oleja a na miernom ohni restujeme tempeh, do zlatava až chrumkava.
  3. Polievku podávame v hlbokom tanieri zdobenom ‚slaninkou‘ z tempehu, vňaťou zo stopkového zeleru, prípadne petržlenovou vňaťou. Želám dobrú chuť.
Ohodnoť Recept

Jeden Koment

  1. Mirka aky repkovy olej kupujes a kde prosim?

     

Napíš Koment