Pečený králik s kyslou kapustou

Takú som mala obrovskú chuť na králika, že som nabehla do obchodu a dúfala, že ho tam nájdem a hľa, našla som.. Na Malte je králik národným jedlom, čo bola pre mňa celkom novinka, ale aj napriek maltským zvykom u mňa predsa len vyhrala stará dobrá klasika…pečený s kyslou kapustou. Nezabudnite stehná nechať zatiahnuť na masle, získajú fajnovučkú jemnú chuť. A tá kyslá kapusta…mňáááám…no jedna báseň..práve som ho dojedla, ale aj tak mi sliny tečú a som rada, že mi zostal ešte aj na zajtra. Ak robíte pre menšie detičky, vynechajte restovanie na panvici, stehná iba poukladajte do zapekacej misy, zalejte vodou, pridajte kapustu, zakryte alobalom a duste v rúre okolo hodinky, kým nebude mäso mäkké. Soliť netreba, keďže kapusta už slaná je…ale to je vyslovene pre malé detičky, ktoré už môžu kvasenú kapustu.

Ingrediencie

  • 100 g kvalitnej prerastenej slaninky
  • 1 pl oleja z hroznových semiačok
  • 3 plátky masla
  • 4 stehná z králika
  • himalájska soľ
  • 1 čl mletej sušenej zeleniny
  • zemiaky
  • olivový olej

Postup

  1. Králičie mäso poriadne umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Slaninku nakrájame na kocky a aj s olejom opražíme na panvici. Orestovanú slaninku vyberieme  a do panvice vložíme plátky masla a pridáme stehná. Necháme ich krátko zatiahnuť, aby do seba nasali roztopené maslo, keďže králičie mäso je suchšie.
  2. Keď máme stehná do zlatava orestované, preložíme ich do zapekacej misy, pridáme slaninku a do panvice nalejeme cca 1 dcl vody a necháme výpek zovrieť. Pridáme doň mletú sušenú zeleninu a zalejeme ním stehná v zapekacej mise.
  3. Mäso prikryjeme kyslou kapustou, zakryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi hodinku. Prípadne, kým je mäso úplne makké. Potom dáme dolu alobal a pečieme ešte chvíľu odokryté pekne do zlatava.
  4. Ako príloha sa skvele hodia pečené zemiaky. Ošúpané zemiaky nakrájame na mesiačiky, alebo hranolky, blanšírujeme vo vriacej vode asi 5 minút, potom ich scedíme a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a pečieme asi 20 minút na 200 stupňoch. Prípadne kontrolujte, podľa toho, ako vám pečie rúra.

Želám vám dobrú chuť 🙂

Ohodnoť Recept

Napíš Koment