OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vegánska polievka s cícerom a „slaninkou“ z tempehu

Vegánskych jedál u mňa nájdete minimum, ale páči sa mi tá ich sofistikovaná kuchyňa. Opísanú polievku som vymyslela s mojim vegánskym kamarátom Marsim, keď sme sa jedno dopoludnie rozhodli uvariť niečo dobré. Po tom, čo som sa mu zmienila, že by som rada pripravila niečo pre vegánov, vidíte, improvizovaná polievka je hotová. Chutí úžasne! Vďaka Marsimu som sa pred rokmi zoznámila aj s tempehom – pochúťkou, ktorej sa nič nevyrovná.

Na prípravu tohto pokrmu som použila svoj obľúbený rastlinný olej – repkový. Používam ho do smoothie, kašičiek pre Miušku, ale aj do polievok. Môže byť podávaný aj malým deťom, pretože obsahuje vitamín E, provitamín A, a už dve polievkové lyžice denne úplne pokrývajú našu potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 mastných kyselín.[1] To má vplyv na udržanie normálnej hladiny cholesterolu v krvi ( pri príjme 2 g ALA). To má vplyv na udržanie normálnej hladiny cholesterolu v krvi ( pri príjme 2 g ALA).

Tempeh chutí neuveriteľne a je bohatý na dôležité zložky, pretože je vyrobený z fermentovaných sójových bôbov. Odporúčam vám ale kupovať údený – mám pocit, že chutí lepšie. Určite mi prosím dajte vedieť, ako vám chutila, pretože my sme vôbec nechápali, že sme to neskúsili skôr.

Ingrediencie

  • 3 malé šalotky
  • 2 veľké mrkvy
  • 3 stonky zeleru
  • 1 plechovka cíceru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL repkového oleja
  • 1 údený tempeh
  • 1 KL mletej kurkumy
  • 1 plechovku krajánkých paradajok (ja som dala paradajkovú šťavu od maminky)
  • ½ ČL sušeného tymiánu (alebo 2 stebielka čerstvého)
  • cca 600-700 ml vody
  • soľ, korenie (podľa chuti)
  • čili (podľa chuti)
  • ½ ČL cukru
  • petržlenová alebo zelerová vnať na ozdobenie

Marináda na tempeh

  • 1 ČL sójovej omáčky
  • 1 ČL javorového sirupu
  • ½ ČL jablčného octu
  • 1 PL repkového oleja

Postup

  1. Na repkovom oleji krátko osmažte na kocky nakrájanú cibuľku so štipkou soli a kurkumou, kým nie je sklovitá. Zeler a mrkvu nakrájame rovnakým spôsobom a tiež krátko restujeme. Pridáme prelisovaný cesnak, cícer a ešte chvíľu necháme na panvici. Pridáme paradajky, vodu, tymián, soľ, korenie, čili a cukor. Za stále miešania varíme, kým nebude mrkva mäkká.
  2. Medzitým si pripravíme marinádu zmiešaním všetkých zložiek. Tempeh nakrájame na maximálne polcentimetrové plátky a z oboch strán ho poriadne ponamáčame v marináde. Na panvicu dáme asi 2 PL repkového oleja a na miernom ohni restujeme tempeh, do zlatava až chrumkava.
  3. Polievku podávame v hlbokom tanieri zdobenom ‚slaninkou‘ z tempehu, vňaťou zo stopkového zeleru, prípadne petržlenovou vňaťou. Želám dobrú chuť.


[1]  Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion – Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006

[2]  Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to alpha-linolenic acid and maintenance of normal blood cholesterol concentrations (ID 493) and maintenance of normal blood pressure (ID 625) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061. European Food Safety Authority
www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1252.pdf (17.05.2011)

loga_koniec blogu

Ohodnoť Recept

Jeden Koment

  1. Mirka aky repkovy olej kupujes a kde prosim?

     

Napíš Koment