OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Semolínové penne s mrvkovo – pórikovou omáčkou

Často sa ma pýtate, čo Miuška jedáva na obed a tak som si povedala, že sem začnem pomaly pridávať aj Miuškine obedy, či večere. Sú to jednoduché jedlá, ktoré sa snažím držať v zásadách lokálneho a sezónneho. Kurkumu si ale neodoprieme 😀 Asi od jej dvoch rokov som ju začala pridávať aj do jej jedla 🙂 Tak poďme na to 🙂

Ingrediencie

  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • zelená časť póriku
  • 4-5 stoniek citrónového tymiánu
  • 2 guľôčky borievky
  • 3 guľôčky voňavého nového korenia
  • 1 bobkový list
  • 1 čl sušenej koreňovej zeleniny (mám od maminky, ktorá ju pre Miušku vyrába v sušičke na ovocie, ale dostanete kúpiť aj čistú sušenú koreňovú zeleninu bez soli)
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • štipka soli
  • 1/2 – 1 kl mletej kurkumy (podľa chuti)
  • 1/2 kl mletej rasce
  • 2 pl olivového oleja
  • 2 tenké plátky masla
  • trošku nastrúhanej michalovskej tehly, alebo iného tvrdého syru

Postup

  1. Dáme si variť cestoviny do vriacej vody so štipou soli a prelisovaným cesnakom. Varíme podľa návodu a podľa druhu cestovín.
  2. Poriadne umyjeme zelenú časť póriku, rozoberieme ho a nakrájame na asi pol centimetrové kocky, restujeme  na oleji s plátkom masla asi minútku. Pridáme ošúpanú a na malé kocky nakrájanú koreňovú zeleninu s koreninami a restujeme asi 3-4 minútky. Pridáme prelisovaný, alebo nastrúhaný cesnak a necháme asi pol minútky ešte na panvicu. Pozor, aby vám nezhorel 😉 . Zalejeme horúcou vodou z cestovín (asi 200 ml, to len odhadujem, že asi toľko som tam tej vody dala, lebo sa priznám, zabudla som to odmerať), posolíme podľa chuti. My sa snažíme Miuške ešte stále veľmi nesoliť a sem stačí naozaj štipka soli, lebo mrkva aj pórik krásne zosladnú na panvici 🙂 Zakryjeme pokrievkou a dusíme asi 15 minút do mäkka.
  3. Vyberieme tymián, bobkový list, borievky, aj voňavé korenie a mixujeme tyčovým mixérom v úzkej vysokej nádobe do hladka. My máme radi takú hustejšiu omáčku, ako je vidno aj na fotke, takže to už si dolaďte podľa chuti 😉 Pridáme druhý tenký plátok masla a premiešame na panvici s cestovinami, aby sa pekne obalili v omáčke.
  4. Pre dospelákov môžete viac dosoliť, ak máte potrebu, alebo pridať aj trošku čierneho korenia. Pred záverom si viem predstaviť, že do omáčky pridáte aj trochu kyslej smotany na zjemnenie.
  5. Podávame posypané nastrúhaným tvrdým syrom 🙂 ja som to zajedala aj s Miuškou mini pareničkami, tak preto na fotke nie je žiadny syr. Ale chutí to aj bez syra famózne.

Odkedy som Miuške začala variť, aj my sme začali soliť oveľa menej a človeku sa po istej dobe normálne vylepšia chuťové poháriky, keď “šetrí” so soľou. My si takéto jedlá vychutnávame spolu s ňou, kedže razíme zásadu, že jeme rovnaké jedlá…iba keď sa nepozerá, tak si dáme to, čo ona ešte nemôže..Ale nie, že jej to bonznete 😉

Dobrú chuť :-*

Ohodnoť Recept

Napíš Koment