Teplý hlivový šalát

Teplý hlivový šalát

Vonku je síce už zopár dní horúco a všetci siahame po studených pokrmoch, ale nezabúdajte, že teplé jedlo potrebujeme pre správne fungovanie organizmu. Učím to aj moju Miušku, a preto si aj teraz pripravujem šalát na teplý spôsob. Keď si predstavím tú kombináciu hlivy, parmezánu a paradajok, cítim sa skvele. Dokonca aj keď v lete chceme vyzerať dobre, nebojte sa tukov a vyberte tie cenné. To je dôvod, prečo sme pridali do jedla repkový olej. V porovnaní s ostatnými tukmi sa vyznačuje menšou o 5%-10% energetickou hodnotou vďaka ľahkému odtečeniu oleja z opraženého pokrmu 1 . Do šalátov je vhodný najmä preto, že má neutrálnu chuť aj vôňu a je číry. Repkový olej bude skvelým doplnkom pre letné grilovanie.

Ingrediencie

  • 1 vanička hlivy ustricovej
  • 3-4 PL repkového oleja
  • 2 malé šalotky
  • soľ, korenie
  • 1 srdiečkový šalát
  • kvalitný parmezán
  • cherry paradajky

Postup

  1. Na 3 PL oleja orestujeme na pásiky nakrájanú šalotku do zlatista. Osolíme, pokoreníme a pridáme očistenú na pásiky nakrájanú hlivu ustricovú. Krátko, asi pár minút, restujeme. V miske premiešame premiešame natrhané listy šalátu a na polovičky nakrájame cherry paradajky. Posolíme, pridáme zvyšok repkového oleja a premiešame spolu s nahrubo nastrúhaným parmezánom. Môžeme ho aj nakrájať na malé kocky, aby sme výrazne cítili jeho chuť.
  2. Do šalátu primiešame orestovanú hlivu ustricovú s cibuľkou a ešte za horúca podávame s opečenou bagetkou. Dobrú chuť.


1 Krzymański J. „Skład chemiczny oleju rzepakowego na tle innych olejów roślinnych”, w: „Olejrzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s.47-56

loga_koniec blogu

 

Ohodnoť Recept

Napíš Koment