Mrkvovo-tvarohový koláč

Mrkvovo-tvarohový koláč

Mám naozaj rada túto tortu, pretože nielen chutí, ale aj dobre vyzerá. Len sa na ňu pozrite,nepreháňam. Okrem toho je vyrobená zo samých dobrých surovín – z mrkvy, tvarohu, ovsených vločiek. Keď som ju dokončila, rozhodla som sa, že moje dielo ozdobím niečím dekadentným, tak som pripravila tento nádherný ganache z jahôd, malín a čučoriedok. Môžete použiť aj iné suroviny, ale pozrite sa, ako pekne vyzerá tá ružová poleva. Mnohí z vás sa ma pýtali, prečo rada pečiem s repkovým olejom. Tekutý repkový olej je ideálny na prípravu koláčov 1 , nemení chuť ani vôňu a dobre sa s ním pracuje. Viac informácií o vlastnostiach tohto produktu nájdete na stránke zamilujsadorepkovehooleja.eu.

Ingrediencie

  • 2 očistené mrkvy
  • 3 vajcia
  • 1 plnotučný tvaroh
  • 6 PL repkového oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček hladkej špaldovej múky
  • ½ hrnčeka hladkej špaldovej celozrnnej múky
  • 1/3 hrnčeka ovsených vločiek
  • 1 ČL mletej cejlónskej škorice
  • 2 PL kvalitného kakaa alebo karobového prášku
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 140 g cukru (podľa chuti a zvyku)
  • štipka soli
  • 3 PL čerstvo pomletých ľanových semiačok

Poleva

  • kyslá smotana alebo jogurt
  • 1 KL sušenej pomletej vanilky
  • cukor podľa chuti

Poleva ovocný ganache

  • 100 g ovocného pyré (jahody, maliny, čučoriedky)
  • 250g bielej čokolády
  • 1 PL masla

Postup

  1. Jemne mrkvy nastrúhame, pridáme vajcia, olej a mlieko a zamiešame s cukrom. Vo vedľajšej miske zmiešame všetky sypké suroviny. Zmiešame suché prísady s mokrými a vlhkú hmotu vylejeme do formy, vytretej maslom a vysypanej polohrubou múkou.
  2. Pečieme asi 25 minút na programe teplovzdušná rúra. Po vychladnutí tortu potrieme kyslou smotanou s cukrom a vanilkou a môžeme servírovať. Na ozdobu môžeme posypať strúhanou horkou čokoládou.
  3. Ak sa rozhodnete pre ganache, postup je jednoduchý. Ovocie si uvaríme, rozmixujeme na pyré a necháme ešte chvíľu na ohni, aby sa odparila voda a vzniknutá kaša začala bublať. Ak používate maliny, pyré prepasírujte kvôli zrniečkam. Prepasírované pyré odvážime a vrátime do kastrólika, aby sme ho ohriali. Pridáme čokoládu, vymiešame na hladký krém, pridáme maslo, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chladničke asi 2 – 3 hodiny. Mierne stuhnutým ganache zdobíme povrch cesta.Dobrú chuť.


1 Krzymański J. „Skład chemiczny oleju rzepakowego na tle innych olejów roślinnych”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s.47-56

loga_koniec blogu

Ohodnoť Recept

Napíš Koment