VIDEO: Ako si vyrobiť ghí maslo

Ghí masielko som si začala vyrábať hneď, ako som zistila, že to je až exrtémne jednoduché. Treba na to len trpezlivosť a trošku viac času. Nikam sa neponáhľať, aby nám maslo nezhorelo. Úplne prvý raz, keď som ghí robila, som ho nechala krásne jemnučko zlatavo žlté..bolo výbornéé…Najlepšie sa pripravuje na indukcii, môžete si ľahko upravovať teplotu, čo je pri výrobe ghí viac než dôležité, aby vám neprihorelo. Ak vám môžem odporučiť, choďte do Electroluxu..ja som nedávno vymenila takmer všetky spotrebiče a zatiaľ si klopkám na drevo, som veľmi spokojná. I keď biela indukcia bola výzva, lebo som sa bála čistenia, ale žiaden problééém našťastie 😀 To isté, ako pri kameninovom bielom dreze, keď máte kvalitu, prejaví sa aj na údržbe 😀 Ale naspať k receptu… Keď necháte preustené maslo na „ohni“ trošku dlhšie, chytí oveľa príjemnejšiu chuť..je také viac orieškové …neviem presne popísať tú chuť.. je výraznejšie. Veď vyskúšajte a uvidíte. Nebudem tu písať presné minúty a ani stupne..spolieham sa na vašu intuíciu 🙂

Ingrediencie

  • 500 g kvalitného masla

Postup

  1. Maslo nakrájame na kocky a necháme roztopiť v panvičke, alebo hrnci. Necháme pobublávať a zbierame z povrchu penu, ktorú môžeme potom použiť do koláča. Viem, že niektorí ľudia tú penu nezbierajú, lebo ona sa neskor usadí na spodku panvice, ale ja som veľmi sporovlivý typ a tak ju radšej ešte použijem inde.
  2. Budete pekne vidieť, ako sa oddeľuje mliečna bielkovina od tuku a keď vám zostane už len čistý tuk, tak ho preceďte cez sitko, do ktorého ste dali dve vrstvy kuchynskej utierky, alebo pevnú servítku, alebo navrstvenú gázu, to už nechám na vás.
  3. Ghí necháme otvorené vychladnúť a potom ho uzatvoríme. Ja ho nechávam pri izbovej teplote na kuchynskej linke a používam podľa potreby.

Asi sa teraz pýtate, čo s tým ghí maslom akože máte potom robiť. Odpoveď je jednoduchá. Jesť ho 😀 Ľudia ho používajú aj do slanej kuchyne a teda na mäso a podobne, kvôli jeho skvelým vlastnostiam pri pečení pri vysokej teplote. Ja sa ale prikláňam k používaniu do krupicovej, alebo ovsenej kaše namiesto masla. Výborne chutí aj v koláčoch, sušienkach, bábovke…pri robení čokoládovej polevy a podobne. Má naozaj výraznú neopísateľnú chuť, na ktorej závislačím, odkedy som ho prvý raz ochutnala. Ak nemáte prístup ku kvalitnej hrudke masla (z ktorej je vždy najmenej „odpadu“ – peny), tak vyhľadajte maslo s najvyšším obsahom tuku. Sú aj 84% maslá v reťazcoch, tak keď nemám po ruke hrudku, kupujem tie 🙂

Ohodnoť Recept

Napíš Koment