Dusené teľacie so zeleninou a kuskusom

Toto je jedno z našich najobľúbenejších jedál. Miuška je naozajstným milovníkom mäsa, a tak ho pripravujeme na rôzne spôsoby. Ak máte radi jedlá z jedného hrnca, tak tento recept určite skúste. Pri dusení používam repkový olej. Čítala som si veľa o tukoch, pretože sa ma veľa ľudí pýta, či by sme ich mali konzumovať. Vždy som odpovedala kladne, pretože vyvážená strava by mala zahŕňať všetky zložky. Tuky sú hodnotných mastných kyselín. Vzhľadom na ich zloženie, mali by sme konzumovať rastlinné tuky – pre ľudské telo sú oveľa prospešnejšie ako tie, ktoré pochádzajú zo zvierat. Odporúča sa však obmedziť príjem tukov, a to na 30-35 percent z celkového energetického príjmu jedla. Často siaham po repkovom oleji, pretože už dve polievkové lyžice vypĺňajú denné potrebu kyseliny ALA zo skupiny omega-3. 1 Okrem toho je veľmi vhodný na vyprážanie (rafinovaná verzia), aj za studena.

Ingrediencie

  • 400 g teľacieho chudého mäsa
  • 2 šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL repkového oleja
  • soľ
  • 1 ČL kurkumy
  • 350 ml vody cca
  • 3 PL domáceho kečupu
  • 2 mladé mrkvy
  • ½ mladej cukety
  • pár ružičiek karfiolu
  • ½ hrnčeka celozrnného kuskusu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postup

  1. Mäso umyjeme, vysušíme a nakrájame na kocky. Šalotky a cesnak ošúpeme a tiež nakrájame na drobné kocky. Do tlakového hrnca nalejeme olej, necháme ho zohriať, pridáme cibuľku, trošku soli a smažíme do zlatista. Potom pridáme cesnak, minútku restujeme a pridáme mäso. Keď je to zlatohnedé, pridáme kurkumu a zalejeme vriacou vodou. Zavrieme tlakový hrniec a dusíme asi 20 minút.
  2. Počas toho si očistíme mrkvu a nakrájame na tenké kolieska, karfiol rozdelíme na malé ružičky, cuketu umyjeme a nakrájame. Keď je mäso mäkké, vložíme zeleninu do hrnca, zalejeme domácim kečupom a zatvoríme tlakový hrniec na ďalších asi 5 minút.
  3. Pridáme kuskus, osolíme, zakryjeme obyčajnou pokrievkou a necháme napučať 10 minút.

Želám vám všetkým dobrú chuť, moji milí 🙂


 

1 Szostak W.B. (1995): Zwyczaje żywieniowe w Polsce. Ich znaczenie dla występowania otyłości i innych czynników miażdżycy, Medicographia 1995,2. Instytut de Recherches Internationales Servier

 

logo-zamiluj sa

enjoy logo_jpg

 

 

logotypy_pasik_SK2verzia

 

 

Ohodnoť Recept

2 komentáre

  1. Mirka akú značku oleja používaš (najmä tepelná úprava)? Teda ak môžeš napísať. Dakujem

     
    • Ahoj 🙂 Nechem tu robit reklamu konkretnej znacke 🙂 Ale snaz sa vybrat co najkvalitnejsi 🙂

       

Napíš Koment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*