Domáci kečup

S maminou každý rok robíme kečupu na litre. Milujeme ho a vždy nám vydrží celý rok. Je základom väčšiny jedál a omáčok v našej domácnosti. Vždy, keď ho varíme, dáme iné množstvá a pomery, ale zhruba sa vždy držíme toho, čo píšem nižšie. Tento rok sme mali výnimočne naozaj dobré jablká, ktoré sa postarali o parádnu hustotu kečupu 😉 Recept na kečup nájdete aj v mojej knihe [ilink url=“http://www.niesomziadnababovka.sk/“]Nie som žiadna bábovka[/ilink]  a spolu s ním aj recept na vegetariánske špagety pre deti so sušenými paradajkami a mrkvou…slinky mi tečú, už len keď tu o tom píšem 😀 😀 😀 😀 Tak poďme na to!

Ingrediencie na kečup

  • 10 kg mäsitých paradajok
  • 1 kg cibule
  • 1 kg jabĺk
  • 1/2 kg zelenej papriky
  • 1/2 kg červenej papriky
  • 1/2 kg mrkvy
  • 700 g mladej cvikly
  • 150 g cesnaku
  • 300 g zeleru

Ingrediencie na dochutenie

  • 1 pl soli
  • 3 pl trstinového cukru
  • 2 pl horčice
  • 50 ml jablkového alebo obyčajného octu
  • 1 cm celej škorice
  • 3 bobkové listy
  • 10 guličiek nového korenia
  • 20 guličiek čierneho korenia

kecup

Postup

  1. Naprv uvaríme paradajky so zeleninou a vrecúškom s koreninami do mäkka. Škoricu asi po 10 minútach vyberieme, aby to nebolo príliš škoricové. Ak vám nevadí, nechajte dlhšie. Ponorným mixérom rozmixujeme, prepasírujeme a dáme znovu variť. Pridáme soľ, ocot, horčicu a cukor podľa chuti. Treba ho stále chutnať a necháme ho pomaličky bublať, nech sa odparí čo najviac vody.
  2. Po asi 20 minútach znovu všetku zmes poriadne premixujte, nech je kečup čo najjemnejší. Teraz už dĺžka varenia prudko závisí na vás, podľa toho, aký hustý kečup chcete mať. Plníme za horúca do vysterilizovaných horúcich pohárikov, zatvoríme vyvareným viečkom a zabalíme do deky. Necháme pomaly vychladnúť a skladujeme v chladnej špajzi. Upozorňujem, že kečup po otvorení treba čím skôr spotrebovať, aj keď ho odložíte do chladničky.
  3. Ak chcete, môžete v záverečnej fáze priliať jednu fľašku kupovaného Bio kečupu na záverečné dochutenie a nechajte to celé spolu prevrieť.

Ohodnoť Recept

5 komentárov

  1. 2pl skorice su asi 2 pl horcice,že?☺

     
  2. Akurát pracujem na vašom kecupe…recept super…❤

     
  3. Tak receptik prepisany?zajtra vyskúšam spraviť?

     

Napíš Koment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*