O pozitívnych účinkoch medvedieho cesnaku tu ani písať nebudem, pretože určite všetci viac než dobre viete o tejto aromatickej zelenej bylinke, ako blahodárne pôsobí na náš organizmus. A teda v sezóne u nás nechýba na tanieri každý deň v surovej forme. Tá je bez pochyby najlepšia. O soli z medvedieho cesnaku som sa dozvedela asi pred rokom, či dvoma, od mojej kolegyne Martinky Torokovej, ktorá sleduje všetky záhradkárske a kulinárske vychytávky. A teda tento rok som toľko ospevovanú „smaragdovú“ soľ musela vyskúšať. Tak poďme na to, robila som zase viac-menej od oka, ale že ste to vy, tak som merala a vážila 🙂
Ingrediencie
- 200 g medvedieho cesnaku
- 1,5 hrnčeka hrubozrnnej morskej soli (1 hrnček je 250 ml)
Postup
- Všetko dáme spolu do foodprocesora a mixujeme, kým nám nevznikne hustá zelená kompaktná hmota.
- Tú potom natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a sušíme v rúre vyhriatej na 70 stupňov (teplovzduch), kým soľ nie je suchá. Ja som strčila do dvierok varešku, aby sa to pekne odvetrávalo a zbytočne sa nekumulovala vlhkosť v rúre. Pripravte sa na štípanie očí pri pobyte v kuchyni a krásny cesnakový „smrádek“ v byte 😀
- Soľ v pravidelných intervaloch premiešavame (rozumej, keď si spomenieš, tak premiešaj), aby sa nám pekne od seba oddelila. Usušenú soľ necháme vychladnúť v rúre pri otvorených dvierkach a nasypeme do uzatvárateľného pohára. Používame na dochucovanie mäsitých jedál namiesto soli.
Dobrú chuť a na zdravie!