Patrím medzi milovníkov hovädzieho mäsa. Páči sa mi, že sa dá upraviť na rôzne spôsoby. Ak máte dobrý zdroj a kvalitné čerstvé mäsko, určite vyskúšajte tento síce jednoduchý, ale na čas trošku náročnejší recept. Tak poďme na to.
Ingrediencie na marinádu
- 4 hovädzie rebierka s mäsom
- 4 strúčiky cesnaku
- 2-3 pl olivového oleja
- 1 šalotka
- mleté čierne korenie podľa chutí
Ingrediencie na omáčku
- 2 pl olivového oleja
- 1 šalotka
- 1 stredne veľká mrkva
- 7 malých hnedých šampiňónov
- 1 pl masla
- 2 pl domáceho kečupu
- 200-250 ml červeného vína
- 1 čl sušenej koreňovej zeleniny
- soľ
Ingrediencie do zredukovanej omáčky
- 1-2 pl medu ( ja mám rada takú sladšiu, takže podľa chuti)
- 1 kl mletej štipľavej papriky (množstvo záleží na štipľavosti a chuti)
- trochu masla (1 čl)
Postup
- Rebierka si umyjeme, papierovými kuchynskými utierkami utrieme do sucha, oddelíme od seba jednotlivé porcie a dáme do uzatvárateľnej nádoby (ja používam sklenené, keď dávam mäso do marinády). Pridáme olivový olej, na plátky nakrájaný cesnak a šalotku, pokoreníme, poriadne premiešame, aby sa chuť dostala úplne všade, zatvoríme a necháme cez noc v chladničke. V prípade núdze nemusí postáť v chladničke, ale mäsko je jemnejšie a chutnejšie, keď pôsobí marináda.
- Na druhý deň ráno si dáme na panvicu kvapku olivového oleja (ja mám nepriľnavú panvicu, takže stačí minimum), šalotku a cesnak z marinády si odložíme bokom a sprudka opečieme rebierka, aby sa mäso poriadne zatiahlo a trošku zhnedlo na povrchu. Opečené rebierka vložíme do pekáča, alebo sklenenej misy vhodnej na pečenie v rúre, posolíme a zakryjeme.
- Do výpeku pridáme olivový olej, na drobno nasekanú šalotku a cibuľu z marinády, na kolieska nakrájanú mrkvu a na plátky nakrájané šampiňóny a restujeme. Pridáme maslo a cesnak z marinády, posolíme, pokoreníme podľa chuti, pridáme domáci kečup a necháme minútku prepojiť chute. Dajte pozor, aby vám nezhorel cesnak, restujte na strednej teplote radšej. Prilejeme vínko a necháme odpariť alkohol. Povaríme cca 3-4 minútky, pridáme vriacu vodu a prisypeme sušenú koreňovú zeleninu (ak nemáte nič proti bujónom, dajte hovädzí bujón, my ich ale doma nepoužívame). Ochutnajte omáčku, či je dosť slaná a prípadne dochuťte 🙂
- Omáčku vylejeme na rebierka, zakryjeme a necháme zakryté piecť pri teplote 150-160 stupňov približne 2,5-3 hodiny. Kým nie je mäso krásne jemné a mäkké. Rebierka vyberieme na tanier, omáčku scedíme a rebierka vrátime do pekáča, zakryjeme a necháme vo vypnutej otvorenej rúre v teple, aby nám nevychladli. Omáčku redukujeme na strednom plameni, kým nám pekne nezhustne. Pridáme med, chilli, maslo, prípadne dosolíme, necháme prebublať a hotovo.
- Rebierka podávame preliate omáčkou s opekanými zemiakmi, alebo šalátom, alebo varenými zemiakmi orestovanými na masle s petržlenovou vňaťou napríklad. To už nechám na vás.
Želám dobrú chuť! 😉