Domáce gnocchi s restovanou zeleninou

Domáce gnocchi s restovanou zeleninou

Milujem rôzne druhy cestovín, ale gnocchi sú moje číslo 1. Nie je nič lepšie, než tie pripravené doma. Proste chutia najlepšie a nikdy ich nemám dosť. Sú mäkké a rozplývajúce sa v ústach. Pripravujem si ich s orestovanou zeleninkou a domácim kečupom. Na prípravu mojich pokrmov používam repkový olej. V poslednej dobe sa zaujímam o tuky, o to, z čoho sú a čo obsahujú. Na repkovom sa mi pozdáva, že sa vyznačuje najvýhodnejším zložením mastných kyselín zo všetkých rastlinných olejov a tiež obsahuje významné množstvo esenciálnych nenasýtených mastných kyselín zo skupiny omega-3, ktorých je v našej strave nedostatok. 1 Sú veľmi cenné. Potrebujems ich, pretože naše telo si ich nevie vyrobiť samo, musíme ich dodávať v strave. Nezabúdajme na to! Viac informácií o repkovom oleji môžete nájsť na adrese zamilujsadorepkovehooleja.eu.

Ingrediencie

  • 400 g zemiakov uvarených v šupke
  • 60 g špaldovej hladkej múky (ak bude cesto príliš mäkké,dosypať)
  • 50 g semolíny
  • 1 ČL soli
  • 30g najemno nastrúhaného parmezánu
  • 1 mladú cuketu
  • 7 cherry paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie
  • 5 PL domáceho kečupu (alebo pyré alebo potom ich musíte viac okoreniť)
  • 2 PL repkového oleja
  • čerstvá bazalka na ozdobenie


Postup

  1. Zemiaky si uvaríme v šupke, najlepšie deň vopred a uložíme ich na chladnom mieste. Potom ich nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku, soľ a parmezán a vypracujeme hladké cesto.
  2. Vyformujeme z neho valčeky a nakrájame na cca 2 centimetrové kúsky. Pomocou vidličky nakaždom z nich urobíme drážky, ktoré neskôr dobre zachytia omáčku.
  3. Hotové gnocchi dáme na pár minút do osolenej vriacej vody. Pozorujte, kedy vyplávajú na povrch a necháme ich tam ešte asi 1 – 2 minúty. Preceďte, pokvapkajte jemne repkovým olejom a potom premiešajte, aby sa nelepili.
  4. Na panvičku nalejte lyžicu repkového oleja, a krátko, asi minútu, restujte cesnak nakrájaný naplátky, pridáme nakrájanú cuketu, na polovičky prekrojené paradajky, posoľte, pokoreňte a restujte chvíľu. Mám rada, keď je cuketa ešte jemne chrumkavá. Pridajte domáci kečup a dochuťte podľa potreby. Na záver zalejeme omáčkou zo zeleniny uvarené gnocchi. Naservírujeme na tanier, ozdobíme čerstvou bazalkou a posypeme parmezánom. Dobrú chuť. 

     


1 Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion – Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006

loga_koniec blogu

Ohodnoť Recept

Napíš Koment