Biele špaldové rožky

Vždy som robila celozrnné rohlíky, až ma moje dieťa doslova „donútilo“ urobiť aj bielu verziu. U babky, keď objavila biely rohlík, tak sa za ním išla potrhať 😀 A kedže pre deti tie celozrnné varianty až tak priaznivé nie sú, poďme si teda urobiť „rohle“ doma. Nie je nič lepšie, ako pečivo, o ktorom presne na miligram viete, čo ste doň dali. Môj manžel je mojim najväčším kritikom. Je strašný frfľoš, keď v pečive cíti droždie. A teda som tak isto ako pri chlebe, aj pri rožkoch hľadala „drožďové minimum“.  I keď s prefermentom by sa určite dalo ísť na ešte menej, ale nechcela som vám sem dávať recept s dvojdňovou výrobou 😀 .

A ono sa to podarilo!!!! 😀 Vraj sú dokonalé a chutia ako klasické biele rožky z obchodu, ibaže sú lepšie 😀 Odporúčam vám ich po upečení a vychladnutí šupnúť do mrazáku a vždy si vytiahnuť, koľko potrebujete. Na druhý deň sú síce ešte jedlé, ale najlepšie sú čerstvé, veď čo si budeme hovoriť 😀  Z tohoto množstva vám vyjde cca 10 rohlíkov.

Ingrediencie

  • 200 g polohrubá biela špaldová múka
  • 300 g hladká  biela špaldová múka
  • 300 ml vlažnej až teplej vody (vždy používam filtrovanú alebo vychladnutú prevarenú, chlór kvasinkám neprospieva 😉 )
  • 10-15 g čerstvého droždia
  • 1 čl trstinového cukru
  • 1,5 čl himalájskej soli
  • 55 g ghee masla
  • vlažné mlieko na potretie

Postup

  1. Do odmeranej vody pridáme droždie, trstinový cukor a premiešame. Do misy, v ktorej budeme miesiť cesto, si odvážime všetky ostatné suroviny a pridáme kvások z vody, droždia a cukru. Poriadne vymiesime. Vymiesené cesto necháme pod potravinárskou fóliou pol hodinku kysnúť.                                                                           12665787_10205915868472031_2066693714_n
  2. Cesto si rozdelíme na 10 častí a každú jednu časť poprekladáme, ako keď prekladáte chleba. Vytvarujeme malé bochníky, postriekame vodou z rozprašovača a necháme cca 30 min kysnúť. Prekladanie ešte raz zopakujeme, pokropíme vodou, zakryjeme fóliou a opäť necháme 30 minút kysnúť.                                                                                              12660240_10205915867312002_1857853648_n                                                                                                                                                                                                                                                                                        (Miuška mi usilovne pomáha. Ten najkrajší bochník prekladala úplne sama 😉 )
  3. Každý jeden bochník potom vyvaľkáme do elipsy a zrolujeme do rohlíka. Pred začatím vaľkania si podložku trošku pomúčte a tak isto aj bochník, ale nie veľa, iba toľko, aby sa nelepilo príliš na podložku a na valček. Keby ste dali veľa múky, bude sa vám ťažko rolovať. Zrolovaný rohlík ešte oboma rukami „šúľaním“ trošku stenčíme, aby bol pekný štíhly. Netreba sa báť, on ešte podrastie.                                                                        12650716_10205915866831990_203637567_n
  4. Rohlíky poukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a necháme asi 20 – 30 minút kysnúť. V tomto momente si rozohrejte rúru. Vrchný a spodný ohrev na 250 stupňov s malým hrnčekom vo vnútri. Ja používam taký starý plechový s priemerom asi 15 cm, ktorý uložím k dvierkam. S veľkým plechom mám zlé skúsenosti, lebo spodok rolíkov bol s ním nedopečený 🙁 . Ale možno je problém v mojej rúre. V každom prípade, treba dať do rúry na spodok nejakú prázdnu ohňovzdornú nádobu.
  5. Rohlíky pred vložením do rúry potrieme vlažným mliekom. V momente, keď dáte plech s rožkami do rúry, do nádoby na spodku rúry vlejte asi deci vriacej vody, rýchlo zatvorte a pečte 10 minút, potom uberieme teplotu na 200 stupňov a pečieme ešte 5-7 minút, podľa toho, ako nám pečie rúra. To už si musíte vychytať vy, podľa tej svojej 🙂 . Upečené rožky necháme vychladnúť na mriežke. A všetky, čo ste nestihli zjesť, šup do mrazničky, aby boli stále ako čerstvé 😉

Želám dobrú chuť a usmiate decká s domácim bielym rožkom v ruke 😀

Ohodnoť Recept

66 komentárov

  1. Dnes sme piekli rozteky a boli vyborne, az na jeden detail, prilepili sa nam na papier, tak neviem, ci bolo treba pouzit mastny papier na pecenie alebo papier potriet olejom, inak na chuti sa nic nezmenilo a bol vyyborne 🙂

     
    • Kupit iny papier a tento pouzivat len na mastne cesta 😀 Ja som raz tiez kupila nedopatrenim iny papier, ako zvycajne a vsetko sa mi nan lepilo, kedze nepouzivam tukove cesta 😀 Tak letel chudak cely do kosa.. 😀 takze odporucam vymenit papier 😀 a tesim sa velmi, ze chutili :-*

       
  2. Miriam, mňáám! Práve som ich vytiahla z rúry a hneď ako trochu ochladli som jeden spučila. Mňam!

     
    • juu, Kika…take cerstve su najlespieeeee…uplne ako vaticka…moja mamina mi vravela, ze lepsie rozky v zivote nejedla a od ocina som dostala rovnaku poklonu, hoci ich jedol az na druhy den 😀 Po rozlomeni na polovicu sa „tahaju“ a to je podla mojej maminy znak dobreho rohlika 😀 😀 tak si ma potesila, ze aj vam chutia 😀

       
  3. Miriam, kolko mam dat toho kvasku priblizne na tych 10 roztekov?

     
    • Katka, tak ako som pisala Evke, skus si to vypocitat, ako ked robis chlebik, ze kolko g kvasku pouzijes na kolko g muky a prisposob to v recepte 😀 Zozeniem si kvasok a urobim vam recept aj na kvaskove rozky, baby moje zlate :-*

       
  4. rožky sa vydarili na 5 hviezdičiek, len ma tak napadlo, koľko kvásku(nie droždia) treba použiť? ja myslím špaldový kvások len múka a voda.

     
    • .fuuuha…tak toto si netrufam povedat. Ale ak kvaskujes a robis chlebik, tak si to vypocitaj, na kolko g muky davas kolko kvasku a prisposob si to na hmotnosti v recepte 😀 Tak by som to robila ja 🙂 U nas doma mi kvaskove pecivo nikto nechce jest :/ iba ja sa nim tlacim 😀 tak som to s kvaskovanim vzdala, lebo piect zvlast chleba sebe a zvlast Miuske s Martinom, tak to uz by bol iny level 😀

       
  5. Topky!! Dnes som.s detmi piekla a isli na dracku ako teple rozky 🙂 do mrazaku ?heh,ostali dva na ranajky 😀 dakujem za receptik

     
    • wuaaaa 😀 DAkujeeeem…velmi sa tesim 😀 Mam v talone este lepsi recept na biele rozky so semoliiinou 😀 😀 Tak keby sa ti tieto ozunovali, piiis 😀

       
  6. sú naozaj skvelé:) dakujem za receptík…

     
  7. Miriam dnes mali rozky premieru a velky uspech:-))) dakuje za recept!!! maly pučil suchy rozok o 100-6 :-)) akurat som mala problem zohnat bielu polohrubu spaldovu muku. Kde ju kupujes? Mohla by si dat recept aj na celozrnne, rada skusim.

     
  8. Miriam, dakujem za skvely recept. Piekla som uz niekolko krat rozky, ale neboli vydarene a tie Tvoje su baaaaajecneeee! Dokonca aj na druhy den su vyborne ?

     
    • wueeeeej, tak to sa velmi prevelmi tesiiim 😀 asi dnes aj zarobim na ne…mi tu stale chute robite komentarmi a spravami 😀 😀 Veru, aj na druhy den su v pohode, ale s cerstvymi sa to neda porovnam veru 😀 😀 😀 pozdravujem 😀

       
  9. Miriam, myslis ze by to slo vymiesit aj s obycko mixerom? nemam kuchynsky robot totiz 🙁 dakujem 🙂

     
    • Ahoj. Urcite ano, slo by to, ak mas nadstavec na kysnute cesto 🙂 To je jedno, akym. Aj rucne by sa to dalo, ale to je makacka 😀

       
  10. Dobry den, chcem sa spytat, ci mozem pouzit len spaldovu celozrnnu a hladku. Som v zahranici a polohrubu muku tu nemaju. A tiez obycajne maslo, alebo treba upravit gramaz muky? Dakujem.

     
    • Ja uz som ich u nasich robila aj z psenicnej hladkej a polohrubej a chutili rovnako. Netreba upravovat gramaze. Ak ale chcete pouzit celozrnnu muku, urcite treba pridat trosku vody, alebo ubrat z mnozstva muky 🙂 Celozrnna muka je taka hutnejsia, odporucam pouzit maximalne 30% z celkoveho mnozstva muky, aby neboli prilis hutne 🙂 dajte vediet, ako ste dopadli 😀

       
  11. Som nadsena, ze som nasla tento receptik. Zijeme v zahranici a cela rodina vie, ze dcerke zo Slovenska treba doniest pri kazdej navsteve „rochlik“. Dve otazky- ked nemam hladku a polohrubu, len jeden druh spaldovej muky, je to problem? A vacsi problem-mam len susene drozdie, nemam cerstve. Co s tym?Dik.

     
    • Ahoj, Magda 🙂 Podla mna to vobec nevadi, ak mas iba jeden druh muky. Keby mas semolinu, mozes aj tu pouzit, asi tak tretinu z celeho mnozstva. Susene drozdie tiez nie je problem, pokojne pouzi aj susene 🙂 Drzim palce, nech sa podaria 😀

       
  12. recept na celozrné rohlíky nájdem kde? Ďakujem

     
  13. Dobry den prajem. Recept uzasne napisany. Rohliky som spravila z klasickej polohrubej a bielej muky ale i tak mali uspech u manzela, ktory je velky kritik 🙂 Dakujem za receptik pretoze v zahranici kde momentalne zijeme je kazda „prichut“ domoviny vzacna. Este raz dakujem Diana

     
    • Juj no paraaada…to sa velmi tesim 😀 Ja u babky tiez robim z obycajnych muk, ked nie je spaldova po ruke 😀 Dakujem za pochvalu :-*

       
  14. Zdravim 🙂 dnes som ich prvy krat robila ale iba z jedneho druhu spaldovej muky, pretoze tiez zijem v zahranici a nasla som len jeden druh 🙂 ….hoci nerada robim kysnute veci ( nemam skusenosti) tieto rozky sa vydarili a dakujem za recept 🙂

     
  15. dobry den Mirka. prosim vas da sa pouzit nmiesto ghee masla obycajne? ak ano v akom pomere ? dakujem..

     
  16. Dobry den. Cesto sa mi velmi lepilo 🙁 Nedalo sa s nim dobre pracovat. Isla som presne podla receptu. Cim by to mohlo byt? Tvarovo vysli hrozne, ale chutovo je to celkom dobre 🙂 Este urcite skusim, len dufam, ze sa uz tak nebudu lepit. Dakujem 🙂

     
    • treba pomucit trochu dosku pri spracovavani..ono kazda muka saje inak, staci, ze bola ina znacka a je to…miesili ste cesto v robote? 🙂

      M.

       
      • Ano, dosku som pomucila. Miesila som cesto v robote. Nebolo to moje prve kysnute cesto, preto som bola prekvapena, ze tak lepi. Neslo mi to ani prekladat, ked som robila tie bochniky. Ale urcite bude chyba u mna, lebo kazdemu tie rozky vysli krasne. Skusim este raz 🙂

         
        • Nuz,tak mozno bola chyba v muke, alebo fakt netusim 😀 Nemalo by lepit..praveze sa s nim pracuje vyborne 🙂 Drzim palce nabuduce 😉

           
  17. Uuzasneeee!!! Moje deti hned uhadnu, ked pecivo upeciem a nechcu ho… a dnes rano ma prekvapili a povedali, ze vedia, ze som ich piekla ja, no ze su vynikajuuuceee!!!! ?

     
  18. Mirka, práve som dopiekla rohlíky 🙂 ale zo špaldovej celozrnnej múky. Robila som tiež z dvojitej dávky a dám do mrazáku. Sú výborné!! Skvelý recept! Odteraz žiadne kupované rožky 🙂

     
  19. Dobrý deň Mirka. Môžem Vás veľmi pekne poprosiť o recept na rožteky zo semolinou, ktorý ste vyššie spomínali, že máte v talóne? Veľmi pekne Vám ďakujem.

     
  20. Mirka, velmi sa tesime. Dnes som ich piekla a su vynikajuce! Tak uz aj tu v Holandsku si mozeme dat slovenske rozky?. Ked dnes doveziem bratovi jeden (bohuzial len jeden lebo take su super, ze viac nezostalo), tak mi urcite povie ze si tu musim zacat obchod?.
    Dakujeme za recept!

     
  21. Mirka, idem po prvý krát robiť rožky. 🙂 Čo znamená „poprekladať ako keď sa robí chleba“ ? 😀

     
    • Uz coskoro bude video konecne 😀 skus zatial hodit do youtube prekladanie chleba a najde ti rozne sposoby 🙂

       
  22. tak zajtra idem na to 🙂 pre moju skoro trojročnú urobím hocičo. len recept premením na kváskový 🙂 tak sa snáď poradí 🙂

     
  23. Boli super ,tak rychlonza po nich zaprasilo 😀 upeciem znova a pridam aj fotku 😀

     
  24. Mirka prosim ta ako ma vyzerat ten kvasok ked ho davam do muky lebo nikdy som to nerobila mam bezlepkovu dietu ale rozky chcem urobit mojim drahym

     
    • fuu..to sa tazko popisuje…netreba to nechat kvasit ako kvasok…normalne len roztop drozdie v tekutine 🙂

       
  25. Ahoj Mirka,čítam tvoju knihu a chystám sa na chlebík. Píšeš tam,že tu na stránke je aj video postup, ale nenašla som.Kde ho mozem nájsť prosím?

     
  26. Kde kupim bielu spaldovu muku prosim?

     
  27. Mirka dakujem kraaasne za recept.????su vyyyborneee, ani som necakala. S takou malou dusickou som to robila, lebo nemam ziadne skusenosti s kysnutym cestom a tak som sa tesila, ze sa podarili?Tiez ma donutil moj syn, kedze miluje biele rozky (dedko mu ich kupuje)a chutili mu!Spokojny, vysmiaty a ja tiez, ze konecne mozem synovi dat zdravsiu verziu bieleho rozka do ruky?? Dakujem este raz.

     
  28. Dobrý deň, práve som dopiekla Vaše rožteky a môžem povedať,že sú výborné.Klobúk dolu pred Vami.

     
  29. Ahoj, chces mat tie rozky este lepsie ? Skus to cesto pocas kysnutia kazdych 30 minut roztiahnut len tak rukami a na dvakrat prelozit. Potom bude struktura rohliku po upeceni taka viac nadychana neico ako croisant. Vyskusaj. 🙂

     
  30. Mirka, prosím Vás, ja mám len polohrubú múku celozrnnú, asi nebudú také pekné biele…

     
    • No to nebudu veru 🙂 ale podla mna by boli aj tak chutne, len treba prisposobit tekutiny tej celozrnnej muke potom ?

       
  31. Dobry den Mirka,
    Vase rozky sa u nas doma behom karantennej doby uplne udomacnili – deti aj manzel ich chvalia a zjedia sa raz-dva 🙂 Takze dakujem za recept z celeho srdca!
    Chcem sa opytat, ci nahodou nemate vychytane, ako to spravit, aby som rozky upiekla k ranajkam (a nemusela pritom vstavat o stvrtej rano…). Ci nejako preckaju bochnicky noc v chladnicke, alebo uz rovno stocene rozky?
    Velka vdaka este raz 🙂

     
  32. Rozteky su vyborne na 2.pokus vysli dokonalo. Prvy pokus som mala slabo vymiesene cesto. Tento druhy pokus vysiel ako na obraku a teda chutia aj na druhy den. Su makkucke presne ako z obchody. Teda podla mna este lepsie.

     

Napíš Koment