Makový cheesecake s jahodovým chia pudingom

Ak vás už nudia sušienkovo-maslové základy na cheesecake a máte radi chuť maku, určite skúste môj makovo – limetkový s jahodovým chia pudingom. Budete si prsty oblizovať 🙂

Makový Základ

  • 80g mletého maku
  • 40g tmavého melasového cukru (taký ten čierny, vlhký, lepkavý- obsahuje veľa železa), alebo muscovado cukor
  • štipka soli
  • 1pl mletých ľanových semiačok
  • 60-70g špaldovej celozrnnej múky
  • 3 žĺtka
  • 1 pl ghee/ masla
  • 180 g kyslej smotany
  • trošku vody, keby sa vám nepozdávala konzistencia a bolo to príliš tuhé

Tvarohový Základ

  • 4 vajcia
  • 100g muscovado cukru (to si dajte každý podľa chuti..ochutnávajte             tvarohovú zmes, kým sa vám nebude zdať dostatočne sladká. Nám to stačí takto. Možno pre sladiacich ľudí bude OK množstvo niekde medzi 130-150g
  • 1 kl sušenej mletej vanilky alebo vanilkový extrakt, alebo semiačka z 1 lusku čerstvej vanilky
  • štipka soli
  • 2 tvarohy (500g)
  • 1 rozmixovaný cottage syr (mixujem ho s troškou vody, kyslej smotany alebo mlieka, podla toho, aky vykonný máte mixér..môžete nahradiť aj kyslou smotanou, ak sa vám nechce mixovať
  • 1/2 mascarpone
  • limetková šťava plus kôra
  • 2 pl vanilkového bio pudingu ..v DMke majú úžasný alnatura puding s vanilkovými semiačkami. Hlasujem za ten, ak môžem.

Poleva

  • 300g čerstvých alebo mrazených jahôd
  • 1 pl muscovado cukru
  • šťava z polovice limetky
  • 1 pl chia semiačok
  • jahody a čučoriedky na ozdobu

Postup

  1. Všetky ingrediencie na makový základ zmiešate v miske a vložíte na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Konzistencia je taká kašoidná, netreba sa toho báť. Pečte až 20 minút na 200 stupňov a až potom, keď je poriadne upečený spodok, môžete naliať tvarohovú zmes.
  2. Tvarohové „telo“ cheesecakeu je extrémne jednoduché. Všetko spolu vymiešame do jemnej konzistencie bez hrudiek a šupneme na upečený korpus.
  3. Pečieme vo vyhriatej rúre na ohreve vrch spodok cca 150 stupnov asi 55 minút. Na spodok rúry dajte plech s vriacou vodou. Mňam, uz teraz sa mi slinky zbiehajú.
  4. Polevu som robila tak, že som nechala rozvariť cca 300 g mrazených jahôd na kašu, pridala som 1pl muscovado cukru, má úžasnú karamelovú chuť, trošku limetkovej šťavy a mixla som to po odparení vody na kašu. Pridala som 1 pl chia semiačok a asi 20-30 minut som ich nechala napučať a každých 8 minút som celú jahodovú zmes premiešala, aby sa nevytvorili hrudky.
  5. Vylejeme na vychladnutý cheesecake, ozdobíme jahodami a čučoriedkami a vložíme do chladničky stuhnúť. Cheesecake chutí najlepšie cez noc vychladnutý, ale priznám sa, že nie vždy vydržíme.

Ohodnoť Recept

4 komentáre

  1. Uzasna konzistencia a chut limetkovo vanilkovo tvarohovej plnky! Zabudla sm dat plech s vodou, tak mam hnedsi makovy zaklad, namiesto jahod som dala maliny, ale aj tak je tazko navykovy 🙂 Dakujem za dalsi skvely rteceptos.

     
    • jeeej…tak to ma velmi tesiii 😀 my ho doma tiez zboznujeme..uz sa neviem dockat juna, ked budu cerstve jahodky 😀 😀 😀

       
  2. Ahoj Mirka, dve otazky: 1, ten makovy zaklad sa nespecie, ked sa pecie do hotova a este potom skoro hodinu s tvarohom? A 2, ked by si robila bezlepkovu verziu, aku muku miesto spaldovej by si dala? Makovu? Gastanovu? Ryzovu? Zmes? :-))
    Dakujem krasne! 🙂

     
    • AHoj, nespecie sa to..je to dost mokre cesto 🙂 A tvarohova zmes je tiez dost mokra a pecie sa to pri nizkej teplote 🙂 Ale samozrejme zalezi od rury, zatial sa ale nikto nestazoval 😀 POdla mna v poho makova muka, alebo mlete mandle, aj ryzova , ci kukuricna v poho..Len tie muky inak saju, takze si bude treba odsledovat potom to pecenie a hustotu 🙂 daj vediet, ako si robila nakoniec 😀

       

Napíš Koment