Keď kvitne repka

Keď kvitne repka

Každý rok sa teším na jar, pretože mám rada krásne rozľahlé žlté polia repky. Keď som bola pred časom mimo Bratislavy s Kikou Farkašovou alebo sa niekam autom vyberiem s Miuškou, musím sa pri nich zastaviť  a prebehnúť sa v nich. Mám rada, keď je všetko žlté. Som ako dieťa, ja viem, ale páči sa mi žiť vo svojom bláznivom svete s nezvyčajnými vecami a ľuďmi, ktorí majú dušu. A keď som tak naposledy o repke olejnej uvažovala, niečo som si o nej načítala. Vedeli ste, že už od začiatku 90-tych rokov sa v mnohých európskych krajinách (vrátane Slovenska) pestujú výlučne odrody repky olejnej, ktoré sú dvakrát šľachtené? Tieto odrody totiž neobsahujú kyselinu erukovú a v porovnaní s druhmi pestovanými v minulosti, majú výrazne znížený podiel glukozinolátov. 1

Takže dnes zloženie repkového oleja prirodzene spĺňa požiadavky na jedlé tuky, ktoré sú definované vedami o výžive. Repkový olej je tiež nazývaný ,,oliva severu”, pretože má vysoký obsah kyseliny olejovej, podobne ako olivovák. 2

V dôsledku rafinácie (odstránenue nečistôt) očistený repkový olej je bez chuti a zápachu, čo oceníte, keď s ním pracujete v kuchyni. Varím veľa, takže u mňa nie je žiadny olej dlho, ale treba doceniť fakt, že tento produkt vydrží dlho svieži. Je to vďaka veľmi dobrej oxidačnej stabilite.[1]

V našej krajine, rovnako, ako vo väčšine európskych krajín je úroveň spotreby omega-3 kyselín príliš nízka, preto by sme mali snažiť jesť častejšie potraviny, ako sú oriešky, ryby a podobne. Mám pocit, že v posledných rokoch je to trocha lepšie, ale stále máme čo robiť. Okrem toho, zatiaľ čo väčšina olejov má oveľa viac omega-6 ako omega-3, práve v repkovom oleji je to ideálne (omega-6 k omega-3 približne 2:1).[2]

To som múdra, že? Ako rádio. 😀

Repkový olej používam na vyprážanie, pečenie a prípravu šalátov a podobne, takže v mojej kuchyni je pre neho vždy miesto.


1 Krygier K. “Światowa i krajowa pozycja oleju rzepakowego jako surowca oleistego”. Przem.Spoż. 51, 35, 1997

2 Szostak W.B. „Walory zdrowotne oleju rzepakowego w profilaktyce chorób układu krążenia i innych chorób”, w: „Olej rzepakowy –nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 57-88

3 Krygier K. „Właściwości użytkowe rafinowanego oleju rzepakowego”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 89-92

4 Davidson, Passmore 1971, Ziemlański, Budzyńska-Topolowska 1991, Macrae i in. 1993, Mayes 1995, GISSI- Prevenzione Trial 1999, Simpolous 1999, Connor 2000, Albert i in. 2002, Kłosiewicz-Latoszek 2002, Kolanowski i in. 2004, Harris 2005, Hodgson, Mori 2005, Simpolous 2005, Ausman 2006, Kozłowska-Wojciechowska 2006, Zatonski i in. 2008, www.eufic.org

loga_koniec blogu

 

Ohodnoť Recept

Napíš Koment