OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zemiakové placky s ľanovými semienkami

Zemiakové placky… kto by ich nemal rád? Priznám sa, že ich nerobievam veľmi často, ale dnes som na ne dostala neuveriteľnú chuť. A povedala som si, že si ten môj “od oka recept“ musím zapísať a dám ho aj sem, aby si ho každý vyskúšal, najmä ak patríte k tým, čo majú rady odmerané množstvá. Gramáže sa však môžu meniť, keďže stredne veľký zemiak môže mať rôznu hmotnosť. Ak máte viac zemiakov, pridajte aj viac múky. Tie, čo máte moju knihu, viete, že ľanové semiačka môžete pridať myslím, že naozaj do všetkého, a vďaka tomu môžete túto „ťažkú“ dobrotu, akou zemiakové placky sú, obohatiť o cenné suroviny. Rovnako bohatý na cenné mastné kyseliny je repkový olej. Pýtate sa prečo tento konkrétny produkt?

Rafinovaný je vhodný na vyprážanie, pretože má dobrú odolnosť voči tepelným zmenám pri vyprážaní, nemusíte sa báť ani žiadnych nepríjemných zápachov počas vyprážania. Okrem toho jedlo robené na ňom má menšiu, o 5 -10 percent, energetickú hodnotu vďaka dobrému odtečeniu oleja. (1)

Ingrediencie

  • 7 stredne veľkých zemiakov
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 2 vajcia
  • 2 PL pomletých ľanových semiačok
  • soľ, korenie, majoránka
  • 2 PL mlieka
  • 1 PL repkového oleja do cesta
  • 3 PL hladkej špaldovej múky (prípadne podľa potreby, len pozor, aby nebolo cesto príliš husté)
  • repkový olej do panvice (množstvo podľa potreby)

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle, spolu s očistenou cibuľou a cesnakom. Osolíme, okoreníme, pridáme majoránku, mlieko, vajcia, olej, pomleté ľanové semiačka s múkou a poriadne premiešame.
  2. Nalejeme olej do panvice. Asi do výšky 1 cm a počkáme kým sa zahreje. Každú placku smažíme do zlatistej farby, odfiltrujeme všetok prebytočný olej na papierovom obrúsku. K zemiakovým plackám je výborné soté z kuracieho alebo bravčového mäsa.

Prajem dobrú chuť 🙂


1 Krzymański J. „Skład chemiczny oleju rzepakowego na tle innych olejów roślinnych”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s.47-56

logo-zamiluj sa

enjoy logo_jpg

logotypy_pasik_SK2verzia

Ohodnoť Recept

Napíš Koment