OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pečený karfiol s cícerom

Viem, že každý recept začínam s tým, že toto jedlo je naše obľúbené, ale je to naozaj tak, že každé z týchto pokrmov máme radi. To je aj dôvod, prečo o nich píšem na blogu. Viem, že pre väčšinu z vás znie kombinácia karfiol s cícerom veľmi čudne, ale verte mi, je to perfektné jedlo! Miuška si istý čas vyžadovala, aby bol na večeru každý deň… Povedala: “Maminka, prosím, chcem cícer s karfiolom, budem variť ja, dobre?“ Recept je veľmi jednoduchý a rýchly (zvládne to aj moje trojročné dieťa, aj vaše sa môžu postarať o prípravu). Doma mám vždy pár plechoviek uvareného cíceru, pretože človek nikdy nevie, kedy moje zlatíčko dostane chuť na túto pochúťku. To isté platí aj o karfiole – vždy ho mám v chladničke. Dokonca aj keby tam nič iné nebolo, karfiol tam nájdete určite.

A keďže mi pri tomto jedle pomáha aj Miuška, používam rafinovaný repkový olej. Má neutrálnu vôňu, ktorá sa nemení ani v priebehu tepelného spracovania a je charakteristický transparentnou, čírou a svetloslamovou farbu. Deti sú citlivé na to, čo jedia. Repkový olej má tiež neutrálnu chuť, takže v pokrmoch je prakticky nepostrehnuteľný. Tento produkt je možné podávať aj dojčatám, a to už od 6. mesiaca.

Ingrediencie

  • 1 menší karfiol
  • 1 hrnček cíceru (alebo plechovka uvareného cíceru z obchodu, ten sa už nemusí namáčať alebo variť)
  • 1-2 PL repkového oleja
  • soľ, korenie
  • ½ citrónu

Postup

  1. Cícer zalejeme vodou a necháme cez noc v chladničke. Na druhý deň varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút vo vriacej vode.
  2. Cícer scedíme a usušíme na papierovej utierke. Preložíme na plech s papierom na pečenie, pridáme na ružičky rozdelený karfiol, pofŕkame olejom, posolíme a pokoreníme podľa chute (pre menšie deti samozrejme korenie nepoužívame). Premiešame a pečieme vo vyhriatej rúre 20-25 minút pri teplote 200 stupňov Celzia.
  3. Hotový cícer s karfiolom pokvapkáme citrónom, trochou soli a môžeme podávať. Tento pokrm môže byť príloha k steaku, ale my to jeme ako chutnú, sýtu a zároveň ľahkú večeru.

TIP: Aby cícer nespôsoboval nadúvanie, mali by sme ho dobre prepláchnuť. Po namočení vodu zlejte a varte cícer v čistej vode. Po uvarení preplachujte tak dlho, kým sa prestane tvoriť pena. To isté platí aj pri kupovanom cíceri.  Preplachujte, kým pena nezmizne.


1 Szostak W.B. „Walory zdrowotne oleju rzepakowego w profilaktyce chorób układu krążenia i innych chorób”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 57-88

logo-zamiluj sa

enjoy logo_jpg

 

logotypy_pasik_SK2verzia

Ohodnoť Recept

2 Comments

  1. Mirka, a ktorý repkovy olej odporucas? Vďaka😊

     
    • Ahoj 🙂 nechcem tu robit reklamu konkretnej znacke, ale v obchode sa snaz vybrat co najkvalitnejsi 😀 Akurat zvazujem, ze urobim clanok speci len o repkovom oleji 🙂

       

Napíš Koment