Rump steak s grilovanou zeleninou

Tí, čo ma poznajú, vedia, že milujem steaky, a vždy sa v mojej chladničke nejaký nájde. A aj nečakaný hosť hoci o polnoci má istotu, že sa bude môcť dobre najesť. Lebo urobiť si steak je to najrýchlejšie a najchutnejšie riešenie vo vesmíre. Takže začíname.

Ingrediencie

  • 1 rump steak – mäso originál odležané, špeciálne na steaky (nájdete vákuovo balené napríklad v supermarkete YEME)
  • 2 mladé mrkvy
  • 1 batat
  • 2 mladé zemiaky v šupke
  • 3 mladé kukuričky
  • štvrť karfiolu, alebo brokolice
  • môžete pridať aj cuketu, sladký hrášok, mladé zelené fazuľky, alebo čokoľvek
  • soľ, korenie
  • repkový alebo olivový olej
  • korenie na americké zemiaky bez konzervantov

Postup

  1. Mäso umyjeme, osušíme, potrieme olejom a necháme v sklenenej miske, alebo na tanieriku pri izbovej teplote. Najlepšie ale stejčík chutí, ak ho máte v oleji v chladničke aspon 2 hodiny, alebo cez noc, ale keď ho dávate na panvičku, mal by byť vždy izbovej teploty.
  2. Mrkvu si ošúpeme, alebo oškrabkáme, nakrájame pozdĺžne na polovičky, alebo štvrťky. Zemiaky umyjeme a nakrájame štvrťky.  Batat ošúpeme, nakrájame na hranolčeky, karfiolové ružičky rozoberieme a všetko ostatné poukladáme na plech a posolíme. Keďže si teraz ulietavam na mojej novej vychytávke, parnej rúre od Electroluxu, tak som tam tú zeleninku len šupla a parila 30 minút. Potom som ju vybrala, pokvapkala olejom, premiešala, zemiaky posypala americkým korením a dala na 5 minút pod rýchly gril. Vám poviem, zeleninka jak oči. Mňam, nikdy som lepšiu, šťavnatejšiu a chuťovo výraznejšiu nejedla. ruraFoto
  3. Tesne predtým, ako dáme zeleninku pod gril, si dáme rozpáliť grilovaciu, alebo inú panvicu, potrieme ju olejom a začneme grilovať steaky. Nezabudnite, že panvica musí byť naozaj poriadne rozpálená, aby sa mäso poriadne zatiahlo a nepustilo šťavu do panvice. POZOR! Steak pred vložením na panvicu nesolíme a ani nekoreníme. Opekáme podľa hrúbky steaku. Mne sa osvedčilo, že taký 2,5 – 3 cm hrubý steak stačí opekať 3 minúty z jednej a 3 minúty z druhej strany. Potom mäsko preložíme na alobal, posolíme a pokoreníme z oboch strán, zabalíme do alobalového „batôžka“ a necháme asi 5 minút odpočívať.
  4. Naservírujeme grilovanú zeleninu na tanier, rozbalíme hotový steak, polejeme ho šťavou, ktorú pustil, kým odpočíval a tarááá..môžeme podávať 🙂

TIP: Ak nemáte parnú rúru, môžete tvrdšiu zeleninu ako napríklad zemiaky, či mrkvu krátko blanšírovať a potom dať do rúry posolené a poolejované pod gril zapiecť na cca 30 minút, ale dávajte si na to pozor a čas dolaďte podľa výkonnosti vašej rúry.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Želám vám dobrú chuť, ženy moje 😀

 

 

Ohodnoť Recept

Napíš Koment