OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kačacie prsia s karamelizovanou cibuľkou na pomarančoch

Keď jesenné počasie, tak jesenné menu! Nepárala som sa s tým dnes 😀 Kačacie prsia som kúpila v Yeme a boli naozaj vynikajúce. Ja už keď kupujem mäso, tak si zdroj pozorne vyberám. Ak máte radi sladko-slané kombinácie, tento recept je pre vás ako stvorený. O slankavú chuť sa postarajú najmä zemiaky. Tento spôsob ich úpravy milujem a zamilujete si ho určite aj vy 😉 Tak poďme na to!

Ingrediencie

  • 2 kačacie prsia s kožou
  • 2 veľké cibule (600g)
  • 3 pomaranče
  • 2 pl sójovej omáčky
  • 3 pl balzamikovej redukcie
  • 2 čl zlatého muscovado cukru
  • soľ
  • cca 20 ks baby zemiakov
  • olivový olej
  • 1 hlavička cesnaku

Postup

  1. Baby zemiaky (mladučké zo záhradky s priemerom do 4 cm) umyjeme poriadne pod vodou a hodíme do vriacej vody. Blanšírujeme asi 5-10 minút (podľa veľkosti). Zemiaky preložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, dobre ich v ňom obalíme, poriadne posolíme, premiešame a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov Celzia na 15-20 minút. V strede pečenia môžete zemiaky premiešať, aby sa upiekli rovnomerne.
  2. Kačacie prsia umyjeme a osušíme kuchynskou papierovou utierkou. Kožu narežeme do šachovnice. Pokojne až po mäso. Rozpálime nepriľnavú panvicu a dáme na 10 minút piecť na strane kože. Otočíme, posolíme orestovanú časť a 5 minút pečieme na mäsovej strane.
  3. Medzitým, ako sa nám opeká mäsko si očistíme a na prúžky nakrájame cibule. Odoberieme z husacieho tuku, ktorý “pustila” koža, asi 3-4 pl a dáme ho do suchej panvice. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do zlatava, aby pekne zosladla.
  4. Do zlatavej cibule pridáme sójovú omáčku, balzamikovú redukciu, cukor a šťavu z pomarančov. Ochutnáme. A podľa chuti dochutíme soľou (môžete pridať aj korenie) a necháme minútku pobublať, aby prešla varom.
  5. Hotové kačacie prsia preložíme na dosku, posolíme aj z “mäsovej” strany a nakrájame na tenučké plátky. Vytečie  z nich červenkastá šťava (nebojte sa, to tak má byť), ktorú zlejte do omáčky a nechajte prevariť. Vám zostane jemnučké mäsko, ktoré nakrájané môžete zmiešať s omáčkou a podávať, alebo ho podávajte veďla omáčky, to už je na vás 😉

TIP: To, ako veľmi budú kačacie prsia upečené, je výlučne na vás. Závisí to aj od toho, ako veľké a hrubé máte kačacie prsia. Dajte hlavne pozor na to, aby ste ich príliš neprepiekli, lebo budú suché. Ono na obrázku to vyzerá, ako keby boli takmer surové, ale nie sú. Pekne sú upečené, ja by som surové nezjedla 😉 , ale ak by sa vám zdalo, že chcete viac, tak ich narezané na plátky povarte chvíľku v tej omáčke, aby vám neoschli a neboli tuhé.

Želám vám dobrú chuť, moji milí a určite dajte vedieť, či chutilo 😉

Ohodnoť Recept

2 Comments

  1. Zajtra planujem vyskusat. Som zvedava 🙂

     

Napíš Koment