OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bazovo-mätový sirup s limetkou

Tak a je tu sezóna bazy. Každoročne s maminkou robíme bazový sirup u nás doma. Martin ide vždy koncom mája na charitatívnu cykloakciu po Slovensku, a moja maminka príde na týždeň a urobíme si babinec. A je to super!!! Tento rok sme okrem bazového sirupu robili aj ružový z kvetov šípkovej ruže. Tak tu máte ten náš receptík, takto to robíme my a veľmi nám chutí. Množstvo cukru moc neriešime, keďže naša Miuška okrem vody  a materského mlieka nevypije absolútne nič 😀 Takže sirup si robíme pre dospelákov 😉 Niekde som čítala, ževraj bazový sirup zvyšuje tlak…ale v ďalšom článku ho zase znižoval 😀 😀 😀 Tak si vyberte…hehehe…

Ingrediencie

  • 600 g bazových kvetov
  • 30 g čerstvej mäty
  • 4 bio citróny
  • 4 limetky
  • 3,5 l prevarenej vychladnutej vody
  • 1,5 kg trstinového cukru

Postup

  1. Bazové kvety ostriháme do misky tak, aby nám neostali hrubé kostrnky a navážime už bez hrubých častí. Vyžmýkame na ne limetky a citróny nakrájame na kolieska. Ak nemáte bio citróny, tak ich ošúpte. Mätu poriadne umyte, v ruke trošku rozmačkajte, natrhajte a zamiešajte medzi kvety spolu s nakrájanými citrónmi a zalejte prevarenou vlažnou vodou. Zakryte, môžete aj zaťažiť tanierikom, aby boli všetky kvietky ponorené a nechajte macerovať 24 hodín. Ja to dávam do chladničky.
  2. Na druhý deň preceďte a poriadne vyžmýkajte všetku šťavu. Mne zostali asi 3 litre macerátu. Pridala som 1,5 kg trstinového cukru a dala na mierny plameň zohrievať, kým sa neroztopí všetok cukor a priveďte k teplote cca 80 stupňov a sterilizujte na tejto teplote asi 10 minút.
  3. Hotový sirup ponalievajte do vysterilizovaných, dobre uzatvárateľných sklenených fliaš a nechajte vychladnúť. Dajte si pozor na fľaše!!! Musia byť 100% čisté…ja ich umývam v umývačke a potom ešte do každej nalejem vriacu vodu, aby sa sklenená fľaša poriadne rozhorúčila…keď vylejem horúcu vodu z fľaše, hneď nalievam horúci sirup a zatváram 🙂 Doteraz sa mi nikdy nepokazil žiadny sirup a ani zaváranina 🙂
  4. Sirup skladujem výlučne v chladničke, ale pravdepodobne by vydržal aj v chladnejšej špajzi, neviem 🙂 Do konca leta ho vždy rozdám a vypijeme 😀

Tak nazdravie, moji milí :-*

Ohodnoť Recept

Napíš Koment