Kurkuma naša každodenná

Prvý raz ma s kurkumou zoznámila moja mamina. Vtedy som sa na ňu nedôverčivo pozerala, pretože to je predsalen chuť, ktorá v našich končinách nie je príliš známa. Toto korenie pochádza z Indie. Je to dôležitá súčasť karí korenia. Najdôležitejšie z nej je žlté farbivo kurkumín. Kurkuma má svoje miesto aj v ajurvéde, či čínskej medicíne.

Kurkuma pracuje protizápalovo bez akýchkoľvek škodlivých účinkov. Podľa knihy 150 najzdravších potravín na svete, existuje najmenej 30 publikovaných štúdií, ktoré naznačujú, že kurkumín má protirakovinové účinky. Tieto štúdie boli vykonávané na zvieratách. Aj keď nikto netvrdí, že kurkuma lieči rakovinu, z rôznych dôvodov sa môžeme domnievať, že je skutočne užitočným doplnkom stravy všetkých, ktorí chcú zostať zdraví. A to ja rozhodne chcem 😀

Kurkumín:

  • má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi človeka
  • má silné antioxidačné vlastnosti
  • bojuje proti škodlivým oxidačným látkam, ktoré zapríčiňujú starnutie organizmu
  • je významným ochrancom pečene (používa sa aj na zníženie zvýšenej hladiny pečeňových enzýmov)

Okrem varenia môžete kurkumu použiť aj priamo na podráždenú pokožku, ak máte napríklad vyrážky. Iba zmiešajte kurkumu s vodou. Na hrdlo sa vraj odporúča zmiešať kurkumový prášok s trochou medu a natrieť na boľavé hrdlo.

Kurkuma je u nás na tanieri každý jeden deň a jej chuť milujeme. Miuške som ju začala do jedál po troške pridávať asi v 1,5 roku. Najprv ako súčasť domácej „vegety“ = sušenej pomletej koreňovej zeleniny bez soli, a potom do základu, keď som restovala cibuľku spolu s rascou 🙂

Zdroj: Jonny Bowden, 150 najzdravších potravín na svete

Ohodnoť Recept

Napíš Koment