OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zelená špargľa alebo nebíčko v papuľke

Zelenú špargľu milujem a každý rok sa teším na jej sezónu 🙂 Keďže ju netreba šúpať (ak, tak iba spodnú tretinu, ale mne sa nikdy nechce 😀 ) a je chuťovo výraznejšia, mám ju radšej, ako bielu (tú používam zásadne na polievky). Zelenú varím a prelejem buď holandskou omáčkou, alebo pridám túto vajíčkovú prílohu, ktorá je extrémne jednoduchá a neuveriteľne sa k špargli hodí. Je vhodná aj pri redukčnej diéte, pretože 100g špargle má vraj iba 17 kalórií (preto k nej treba pridať vajíčka a maslo 😀 😀 😀 😀 ). Ako prílohu môžete zvoliť aj varené mladé zemiaky napríklad 😀

Odporúčam vám ju spracovať hneď v ten deň, kedy ju kúpite. V obchode si dajte pri výbere veľký pozor. Nesmie byť zvädnutá a mäkká. Pri pokuse ohnúť ju, by mala skôr prasknúť, ako sa dať pohodlne ohýbať. Hlavičky by mali byť zatvorené a nerozkvitnuté 🙂

Ingrediencie

  • 400 g zelenej špargle
  • šťava z polovice citróna
  • 1 čl himalájskej soli
  • štipka mletej rasce
  • 5-6 vajec
  • 50 g masla
  • 1 pl nasekanej čerstvej, alebo mrazenej petržlenovej vňate
  • trošku soli
  • štipka čierneho korenia

Postup

  1. Do hrnca si dáme vodu, citrónovú šťavu, soľ, mletú rascu a necháme zovrieť. Odrežeme kôrnaté konce špargle, umyjeme ju a dáme do vriacej vody. Ja mám rada, keď je trošku mäkšia, uvarenejšia a tak varím 10 minút, závisí to aj od hrúbky stoniek. Niekomu vyhovuje, keď je chrumkavá a varí iba 5 minút 🙂
  2. Dáme si variť vajíčka a uvaríme ich na “hniličku”, ošúpeme, pretlačíme cez drôtennú mriežku, ako keď robíte zemiakový šalát 😉 Roztopíme maslo, vhodíme doň čierne pomleté korenie a petržlenovú vňať a hneď pridáme aj pretlačené vajíčka, posolíme a premiešame. Odstavíme zo zdroja tepla, servírujeme na tanier spolu so špargľou, na ktorú môžeme položiť plátok masla, aby sa pekne roztopil 😉
  3. Ja si túto dobrotu dovolím zajedať tmavým ražným chlebíkom 😀

Táto porcia je tak pre dvoch ľudí, ale každý máme inak veľký žalúdok samozrejme 😉

Želám dobrú chuť 😀

Ohodnoť Recept

Napíš Koment