Ovseno – mandľové muffiny bez mlieka

Ovseno – mandľové muffiny bez mlieka

Tieto muffinky sme s Miuškou vymysleli presne včera. Po mojej asi 4-5 dňovej maródke, kedy sme všetci svorne tlačili každý deň segedínsky guláš z kuracích stehien a domácu špaldovú celozrnnú knedľu, lebo veď urobím za vagón, aby som polorozpadnutá nemusela variť každý deň, nastal moment, kedy som sa konečne začala cítiť lepšie, a teda, že upečme si niečo dobré. Keďže v polovici môjho maródovania omaródoval aj môj manžel, nebolo tej osoby, čo by zbehla na nákup a tak som musela variť z “vody”.

V chladničke posledné dve opustené vajíčka, téglik kyslej smotany, zbytok mlieka (ktoré som ale musela ušetriť, lebo veď čím by sme zapíjali muffinky??? ), špaldová múka sa samozrejme minula ešte pred pár dňami, ale mala som ešte na dne nádobky semolínu, ovsené vločky a extrémne množstvo balíčkov mletých mandlí, lebo v jednom nemenovanom obchode bola v decembri akcia a som si kúpila zo 30 ks, keďže spoliehať sa na to, že ich zase budú mať aspoň raz v tomto roku, je doslova životu nebezpečné 😀 😀 😀

No a tak sme s Miuškou miešali, rozsýpali, patlali a plnili košíčky a čakali pred rúrou, že čo z nich bude. A teda mňamka velikááá! Ak máte radi chuť ovsených vločiek, tieto muffinky sú pre vás ako stvorené. Trošku som sa obávala, či v ceste nebudú vadiť celé, ale absolútne to neprekážalo, preto odporúčam používať jemné ovsené vločky. Tie hrubšie som netestovala 😀 Tak poďme na to!

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 250 g kyslej smotany (dala som 14%-tnú)
  • 60 g roztopeného masla
  • 70 – 100g muscovado alebo kokosového cukru (100 g je u nás pre návštevy, aby bolo sladšie)
  • štipka soli
  • ½ hrnčeka semoliny
  • 1 hrnček jemných ovsených vločiek
  • 1 hrnček pomletých mandľových lupienkov (alebo kúpené mleté mandle)
  • ½ čl sódy bikarbóny
  • ½ čl vínneho kameňa
  • 1 kl sušenej mletej vanilky
  • 1pl na prach pomletých golden ľanových semiačok
  • za hrsť nahrubo posekaných vlašských orechov na posypanie

Postup

  1. Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov (vrchný a spodný ohrev). Zmiešame mokré ingrediencie s cukrom a soľou, aby sa nám rozpustili. Zvlášť zmiešame suché ingrediencie a pripravíme si plech na muffiny, do ktorého vložíme košíčky na pečenie.
  2. Pomaly prisypeme suché ingrediencie do mokrej zmesi a zamiešame, aby sa nám pekne spojili. Nemiešajte dlho, aby muffiny zostali vláčne a nadýchané. Na plnenie košíčkov môžete použiť dve polievkové lyžice, alebo vychytávku vo forme zmrzlinárskej naberačky. To je dávkovacia istotka a je s tým menej roboty. Košíčky plním zásadne až po okraj a kúsok vyššie, aby keď narastú, vytvorili peknú “čiapočku”.  Posypeme na hrubo posekanými vlašskými orechmi, alebo plátkami mandlí a môžeme piecť.
  3. Plech šupneme do rúry na cca 20 minút. Skontrolujte špáradlom, nesmie sa lepiť. Muffiny vyberte z formy a nechajte vychladnúť na mriežke, aby sa nesparili.
  4. TIP: Viem si ich predstaviť v kombinácii s banánom. Namiesto cukru rozmixujte, alebo roztlačte 2 banány, keď robíte pre detičky a máte osladené.

Želám všetkým dobrú chuť a ďakujem za spätnú vazbu :-*

 

Ohodnoť Recept

16 Comments

  1. Tiež sme doma S malou A rozmýšľam čo dobré by sme si ukuchtili… Ale čo môžem použiť miesto semoliny? A miesto kyslej smotany môžem použiť acidko? Ďakujem

     
    • Hrubú múku, alebo polohrubú špaldovú. Aj acidko môže byť, ale menej, ako 250 g, lebo je tekuté moc 🙂

       
      • Jej super,spaldovej máme dosť 😉 takže popri tom možno zvládneme aj iné dobroty 😊 inak Z tvojho cesta na makovniky sú skvelé škoricovníky A rozmýšľam či by sa nedala aj vianočka 😀

         
        • podla mna to je take univerzalne cesto, že urcite by to slo 😀 Ja mam ale na vianocku super recept s jogurtom,javorovým sirupom a semolinou 😀 Skoricovniky, to je take nieco ako osie hniezda? 😀

           
          • Škoricovniky su niečo ako osieťkované hniezda,ale ja som so sestrou urobila V podstate tak,že som rozvalkala na veľmi tenko cesto ako na makovniky,preto som tam dala maslo A škoricu,al môžte škoricovým cukor a zrolovala, urobila ešte jeden A potom sme to preplietli A urobili ako pletenec 😀 A ja už som aj hľadala na stránke cesto na vianocku,ale nenašla som môžem poprosiť? Ďakujem 😉

             
          • Vianocku este nemam na stranke 😀 POsnazim sa ju nahodit 😀 Tie skoricovniky urcite skusim!!! Dakujem za tip 😀

             
          • Áno, presne také, no my sme ich robili nie cielene, len som velmi natenko vyvyľkala vesto na makovník a tak som ho pomastila maslom a dala škoricu a hnedý cukor, ztočila a urobila to isté ešte raz a potom tieto dva škoricovníky preplietla a vytvorila niečo ako venček 😉 jej a poprosím recept na vianočku, už som ju tu na stránke hľadala, ale nič…
            a naše muffiny sú už v rúre, krásne voňajú a rastú 🙂 miesto cukru som použila banán a rozomleté ďatle 🙂

             
          • babyyy…mi take chute robite…skoda, ze nemam banany doma..hned by som urobila 😀

             
  2. Mirka aky velky hrncek pouzivate? Mozem namiesto rozdrvenych semiacok pouzit tahini?

     
    • Tahini nie je nahodou sezamova pasta? Ja davam lanove semiacka 🙂 Hrncek pouzivam taky odmerkovy objemovo je to 250 ml 1 hrncek 🙂

       
  3. Mirka co je ta semolina mandle moje deti nemaju radi cim to mozem nahradit klasickymi orechami

     
    • Semolina je muka z tvrdej psenice, ma vyssiu nutričnu hodnotu a nizsi glykemický index. Mozes nahradit polohrubou spaldovou, alebo hrubou, ale kazda muka inak saje, tak potom treba prisposobit aj tekute zlozky :D. Tie mandle tam decka ani nezacitia, uvidis 😀 Ale urcite klasicke pomlete orechy mozu v pohodicke byt tiez 🙂

       
  4. Jooj som to doplietla… lanove som si pomylila so sezamovymi 🙂 idem dnes na to tak potom napisem ako to dopadlo 🙂

     
    • super…budem sa tesit 😀 😀 ja tahiny nemozem jest, lebo ma z nej skriabe v krku :/ aj do humusu davam sezamovy olej namiesto pasty 🙂

       
  5. MIrka a kde sa da kupit semolina? iba v bioobchodoch?

     

Napíš Koment