Makovník zo špaldovej múky

Makovník zo špaldovej múky

Tak a môj dlho sľubovaný makovník je tu! Veľmi sa ospravedlňujem za kvalitu fotky, ale boli sme u kamarátov v Prahe na Silvestra, zjedli sme tam za tri dni štyri makovníky!!! Ledva som dopiekla, už som piekla ďalšie a fotiť som už fakt nemala kedy a s čím…ale ako sa vraví : “Ked neprší, aspoň kvapká..” . Sľubujem ale, že pri najbližšej príležitosti vám ho nafotím krajšie 😉

Poďme ale k story o tom, prečo som sa vlastne naučila piecť makovník. Mamina ho doma nikdy nerobievala, ale zato jej makovo – jablkové štrúdle boli známe široko – ďaleko 😀  Naši skvelí kamaráti Andrejka a Ondra z Prahy milujú makovník a vždy, keď k nám prišli, cestou domov si u nás na neďalekej farme kúpili taký poctivý, pravý makovník. Keď sme išli my na návštevu k nim, tiež sme im ho po ceste vždy kúpili, lebo sme samozrejme vedeli o ich láske k maku a bryndzi!! Tú im tiež pravidelne prevážame 😀

Mno a keďže bryndzu ešte vyrobiť neviem a doma mám každoročne veľké zásoby maku, ktorý si vždy na jeseň nakúpim priamo od pestovateľov, rozhodla som sa, že im ten makovník upečiem “vlastnopaprčne” !

Tak som sa začala lúskať receptami a teda, že skúsim niečo zbúchať…a tradááá….narodil sa makovník číslo jeden, ktorému absolútne nič nechýbalo (ani tie tony masla, ako ja zvyknem hovoriť)…mal iba jedinú chybičku krásy 😀 Robila som ho od oka a zabudla som si zapísať gramáže! Celá ja!!!

Tak na druhý raz som sa rozpamätávala a poctivo zapisovala každý jeden gram múky navyše, aby som vedela receptík posunúť aj ďalej 😀

PS: Keď budete najbližšie v potravinách, skúste si len tak so srandy chytiť do ruky jeden z tých balených “makovníkov” a prečítajte si zloženie…ja som si nedávno išla oči vyočiť, čo všetko môže obsahovať taká obyčajná maková plnka 😀

 

No ale poďme na môj receptík, ktorý sa mi teda náhodou celkom vydaril. Cesto je jemnučké, mäkulinké aj po upečení a spolu s makovou plnkou chutí báječne 😉 Tohto množstva vám vzídu dva utešené makovníky.

Cesto

  • 150 g hladká špaldová múka 
  • 70 g polohrubá špaldová múka 
  • 50 g špaldová hladká celozrnná múka 
  • 40 g muscovado cukru 
  • 40 ghee alebo roztopeného masla 
  • 2 žĺtky 
  • 12 g droždia 
  • 1 kl mletej sušenej vanilky 
  • 150 ml mlieka 
  • štipka soli

Plnka

  • 450 g maku 
  • 200 ml horúceho mlieka 
  • 120 -130 g muscovado alebo trstinového cukru (Trstinový cukor môžete pomlieť s makom v elektrickom mlynčeku na kávu. Muscovado nemelte, je lepkavý a pod horúcim mliekom sa krásne roztopí. Množstvo cukru si upravte podľa chuti. Nám to stačí takto. ) 
  • 1 pl ghee alebo masla

Na potretie

  • 1 vajce 
  • 1 čl svetlého karobového prášku

Postup

  1. Urobíme si kvások z teplého mlieka, lyžičky cukru (odoberieme z naváženého množstva cukru)  a droždia. Medzitým si odvážime suroviny  a zmiešame v miske. Prilejeme kvások, zamiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili a necháme cca 10 – 15 minút postáť zakryté potravinárskou fóliou. 
  2. Keď si cesto odpočinulo, pridáme štipku soli, dáme ho do mixéra a na najnižších otáčkach miesime cca 5 minút. Po domiesení nádobu zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 40 minút. 
  3. Medzitým si pripravíme plnku do makovníka. Množstvo maku nechám výlučne na vás. My máme radi, ak je to poriadne makové a teda do jedného makovníka dávame  cca 225 – 250 g maku. Ja mak meliem na elektrickom kávovom mlynčeku. Ak používate klasický trstinový cukor, tak ho pomiešajte s makom a mixujte spolu, nebude sa vám lepiť. Pomletý mak s cukrom postupne zalievame horúcim mliekom (pridávame podľa hustoty, ale toto množstvo by malo stačiť ), pridáme ghee, maslo, alebo napríklad olej z hroznových jadierok a poriadne zamiešame. Keby sa vám hmota zdala príliš tuhá, pridajte ešte mlieko, keby príliš tekutá, pridajte mak. 
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú podložku, rozdelíme na 2 časti. Tú, ktorú práve nepoužívame, zabalíme do fólie, aby cesto neoschlo. 
  5. Cesto vyvaľkáme na tenko (asi 5 mm), rozložíme naň plnku (je to trochu piplačka s tou vlhkou plnkou), okraje asi 1 cm necháme voľné a potrieme ich pripraveným rozšľahaným vajcom s karobovým práškom. Najprv preložíme boky, aby sa nám pri rolovaní nevysýpala plnka. Rolujeme smerom od seba. Ani nie na pevno a ani nie na voľno. Treba myslieť na to, že cesto ešte trošku podkysne a teda potrebuje priestor, aby mohlo rásť a nepopraskalo sa. 
  6. Hotové makovníky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme cca 15-20 min kysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov. 
  7. Podkysnuté makovníky potrieme rozšľahaným vajcom s karobom a dáme piecť na cca 25 – 30 minút, kým nechytia príjemnú hnedastú farbu. Ak vám rúra pečie nerovnomerne, 5-10 min pred dopečením plech otočte. Stále myslíme na staré známe, že každá rúra pečie inak, a tak si na “makáče” dávajte pozor a kontrolujte ich, nech nezhoria, keby máte náhodou nejakú diabolsky energickú rúru 😉 

     

    Po upečení naše makové zlatíčka necháme vychladnúť na mriežke, nakrájame a môžeme zapíjať napríklad s našim doma veľmi obľúbeným teplým “karobkavkom” s javorovým sirupom. Želám dobrú chuť!!

Ohodnoť Recept

14 Comments

  1. Anna Vargová

    vyzeraju všetky koláčiky užasne,určite ich vyskušam a potom ešte napíšem.

     
  2. skúsila som aj makový závin, lebo u nás ho veľmi máme radi, je výborný, iba na povrchu mi praskol, neviem, možno som dala tenšie cesto, urobím ho ešte raz. kysnuté cesto sa mi od začiatku zdalo trošku redšie, no nedosypávala som múku. porovnávam hustotu s kysnutým cestom na biele špaldové rožky, ktoré som robila deň pred. má to tak byť? je redšie?

     
    • nema byt riedke to cesto..ma byt take normalne kysnute, hebucke…ono je to s tymi mukami velmi tazke, lebo kazda muka saje uplne inak :/ Ja som teraz kupila spaldovu polohrubu od ineho vyrobcu a je na dotyk uplne ako hladka!! Cize treba sa riadit intuiciou, prisypat trosku, ak sa lepi… A to prasknutie, to mi je velika zahada…raz mi praskne na boku a inokedy nie 😀 Asi to bude suvisiet s postavenim hviezd, alebo co 😀 Ale zistila som, ze ked necham podkysnut zamotany zavin na plechu dlhsie, skor ma tendenciu neprasknut. Raz som robila z dvojitej davky, a druhy plech cakal dlhsie na ruru, kym sa prve upiekli a prve praskli, druhe nie…ale urcite to ma suvis aj s hrubkou cesta, pevnostou zatocenia a podobne 🙂 Ale od rozkov je trosku vlacnejsie to makovnikove cesto 🙂

       
  3. Miri:-) Makovnik som piekla a je neskutocnyyyy.. Lepsie kysnute cesto som nikdy nejedla. Moj manzel ma kazdy tyzden prosi o pecenie:-). Uz sa tesim na tvoju knihu.. Mirka

     
    • haha…ako tak čítam, máme doma to iste…ja tiez stale počúvam o makovníku…jediné, čo mi pri makovníku lezie na nervy, je mletie maku .D 😀 😀 Tak ked Martin chce makovník, tak si pekne namelie pol kila maku sam 😀 😀 hehe…dakujem krasne za spatnu vazbu :-* :-* velmi si to vazim 😀

       
  4. Martina Morris

    Mirka, dnes som vyskusala vas recept na makovnik ale namiesto kravskeho mlieka som pouzila kokoso ryzove mlieko (alpro) a namiesto masla kokosovy olej. Cesto bolo jemnejsie a trosku sa lepilo, ale pridala som trosku viac muky a vsetko dobre dopadlo. Makovnik je vyborny! 🙂 🙂

     
    • No paraaaadicka!!!! Wau…to musela byt kokosovo-makova exotika…urcite skusim niekedy…dakujem za tip 😀

       
  5. Prave sa dopiekli a su uuuuzasneee 😄 moje prve makovniky vobec…proste som cakala na najlepsi recept haha dakujeeem Miriam

     
    • Katkaaaa…dakujeeeeem 😀 Verim, ze makovnik nezostal do druheho dna 😀 my ho sprasime doma vzdy do vecera a vzdy tak velmi chceme, aby zostalo aj na ranajky 😀 😀 😀

       
  6. My sme dnes tiez piekli makovniky a vydarili sa super. Nepraskli na vrchu, iba po bokoch, ale vobec to nevadilo. Aj ked sme ich dopiekli o 8 vecer, jeden padol za obet 🙂 Chutovo su uzasne. Ja som nemala tolko maku, tak som 200g nahradila mletymi mandlami a je to super tiez. Palec hore 🙂

     
    • Jeeej, Ivica, dakujem krasne za spatnu vazbu :-* Dobry napad s tymi mandlami, urcite to skusim 😀 Ono s tym prasknutim ti to je fakt zahada…raz tak, raz tak…aj pri rovnakom postupe…v kazdom pripade, jedna prasklinka hore, dolu 😀 😀 😀 dakujem velmi :-*

       
  7. Mila Miriam, prave som docital vas recept na makovnik a musim povedat ze mi v pozitivnom slova zmysle vyrazil dych. Ako milovnika makovej strudle ste ma inspirovala k ‘upgradu’ a velmi rad by som vyskusal vas recept. Kedze zijem v UK a spaldovu muku pravidelne nekupujem, chcel som sa opytat, ci je velmi dolezite dodrzat pomer tych troch spaldovych muk a ci by nestacila jedna-dve druhy v pripade ze ich vsetky tri nebudem vediet zohnat. dakujem. Ondrej

     
    • Zdravicko,
      jasne, ze nevadi…moze byť aj iny pomer muk a v pohode iba dva druhy 🙂 len treba potom dodat, alebo ubrat z tekutin, nech to nie je prilis huste, alebo riedke cesto 😀

       

Napíš Koment