Profiterolky

Profiterolky zo Špaldovej Múky

Profiterolky, kto by ich nemal rád, že? 🙂 Takže tu je recept na túto dobrotu v zdravšom prevedení samozrejme.

Cesto na profiterolky:

Ingrediencie

  • 250 ml vody
  • štipka soli
  • 50g trstinového nerafinovaného cukru
  • 120g masla
  • 180g hladkej špaldovej múky
  • 4 vajcia

Krém do profiteroliek:

Ingrediencie

  • 4 žĺtky
  • 60g kokosového cukru
  • 50 g gaštanovej múky (ak nemáte, dajte hladkú špaldovú)
  • 500 ml mlieka
  • vanilkový struk

Postup

  1. Do hrnca dáme vodu, maslo, štipku soli, cukor a privedieme do varu. Stíšime oheň.
  2. Potom pridáme múku a miešame, kým sa nám nevytvorí z cesta kompaktná hmota, guľa a na dne kastrólika musí byť taký biely povlak.
  3. Preložíme cesto do druhej misky, sadneme si k telke a miešame, kým cesto nevychladne. Stačí, keď bude jemne teplé, hlavne, aby sa nam tam vajíčka neuvarili, keď ich budeme pridávať.
  4. Vajíčka zásadne pridávame po jednom a každé poriadne zapracujeme do cesta. Ja som použila kuchynský robot… 🙂 Išlo to rýchlejšie. Toto cesto je dosť tuhé a cez ozdobné vrecúško sa vytlačiť dá naozaj veľmi ťažko.
  5. Ja som vzala dve čajové lyžičky, na pečiaci papier som ukladala malé kôpky veľké ako menší vlašský orech a mokrou lyžičkou som im uhladila povrch .Ide to rýchlo. 🙂
  6. Plech šupneme do rúry vyhriatej na cca 200 stupňov, 20 minút… samozrejme, treba sa riadiť rúrou, 😉 po 20 minútach profiterolky poprepichujeme z boku ostrou špajlou a dáme ešte na minútku-dve do rúry, aby unikla para a trošku schrumkavela kôrka. Keď aj tento posledný krok vynecháte, nič sa nedeje. 😉
  7. Studené koláčiky prekrojíme na polovicu, ale necháme ich spojené a plníme krémom, alebo šlahačkou. My sme asi polovicu zjedli ešte nenaplnených..chutia fakt dokonalo len tak 🙂
  8. Tak a poďme na krém. Rozkrojte vanilku, vyškrabte semiačka a pridajte k mlieku v kastróliku aj semiačka, aj šupku.
  9. Priveďte k varu. Medzitým si vyšlahajte žĺtka s cukrom do bledej nadychanej peny, zašlahajte do peny aj múku.
  10. Do zmesi začnite počas stáleho miešania prilievať horúce mlieko, zmiernite oheň a prelejte všetko do kastrólika a miešajte, kým vám nezhustne na pudingovú konzistenciu
  11. Nechajte vychladnúť (odporúčam premiešavať, aby sa vám neytvorila “koža”). Plnku môžete vyšperkovať citrónovou šťavou, kôrou..pomarančovou 🙂 podľa nálady a chuti. Ja mám najradšej žĺtkovo vanilkovú a nepohrdnem ani citrónovou..

Mám ešte toľko nápadov, čím ich naplniť, tak poskúšam a potom hneď zapisujem 🙂

Vaša Miriam 🙂

Ohodnoť Recept

Napíš Koment